Zeytinyağlı pırasa en güzel şekilde şu şekilde pişirilebilir: Malzemeler: 500 gram pırasa; 2 adet havuç; 2 yemek kaşığı pirinç; 1 adet limon suyu; 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu; 1 su bardağı su; 1 çay bardağı zeytinyağı; 1 tatlı kaşığı toz şeker; 1,5 çay kaşığı tuz. Hazırlanışı: 1. Dış kabuklarını ve kök kısımlarını ayıkladığınız pırasaları bol suda yıkadıktan sonra verev şeklinde doğrayın. 2. Kabuğunu soyduktan sonra uzunlamasına ortadan ikiye kestiğiniz havuçları pırasalarla uyumlu olacak şekilde kesin. 3. Geniş tabanlı bir tencereye sırasıyla; doğranmış pırasa ve havuçları yerleştirin. 4. Duruladıktan sonra suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri üzerlerine serpiştirin. 5. Zeytinyağın yarısını ekleyerek hafifçe kavurun. 6. Bir bardakta portakal suyu, limon ve suyu birleştirin. 7. Ardından tenceredeki pırasaların üzerine ekleyin. 8. Toz şeker ve tuzunu ilave ederek hafifçe karıştırın. 9. Üzerine zeytinyağı gezdirdiğiniz pırasayı, kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirin. 10. Arzuya göre ılık ya da soğuk olarak limon dilimleri eşliğinde servis edin. Zeytinyağlı pırasa, genellikle sulu olarak pişirilir ve kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirilir. Zeytinyağlı pırasa tarifi için aşağıdaki kaynaklar da kullanılabilir: yemek.com; nefisyemektarifleri.com; youtube.com; ozemleyasam.com; ardaninmutfagi.com.