Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
En tehlikeli gıda intoleransı olarak kabul edilebilecek tek bir tür yoktur, çünkü her birinin farklı riskleri ve etkileri vardır.
Ancak, bazı yaygın ve ciddi gıda intoleransları şunlardır:
- Laktoz İntoleransı: Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktozu sindirmek için gerekli olan laktaz enziminin yetersizliği sonucu gelişir ve karın ağrısı, gaz, kramp ve şişkinlik gibi semptomlara yol açar 12.
- Glüten İntoleransı (Çölyak Hastalığı): Buğday, arpa ve çavdarda bulunan glütene karşı hassasiyet sonucu bağırsak rahatsızlıkları, karın ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler gösterir 12.
- Histamin İntoleransı: Fermente gıdalar, şarap ve işlenmiş etlerde bulunan histaminin vücutta düzgün parçalanamaması nedeniyle baş ağrısı, kızarıklık, mide problemleri ve çarpıntı gibi semptomlara neden olabilir 23.
Gıda intoleranslarının teşhisi ve tedavisi için bir uzmana danışmak önemlidir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: