Kapya biber ve havuç salatası yapmak için gerekli malzemeler: 1 kilo rendelenmiş havuç; 3 diş rendelenmiş sarımsak; 3 kırmızı kapya biber; 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (pişirmek için); Tuz. Sosu için: 10 çorba kaşığı yoğurt; 1 çorba kaşığı mayonez; 7-8 adet kornişon salatalık turşusu; 1 küçük kutu mısır konservesi; 1-2 çay kaşığı toz kırmızı biber; 1-2 çay kaşığı kuru nane; 1-2 çay kaşığı kuru reyhan; 1-2 çay kaşığı sumak; 1-2 çay kaşığı isot; Tuz (baharatları eksiltip arttırabilirsiniz). Yapılışı: 1. Rendelenmiş havuçlar ve küçük küçük doğranmış kırmızı kapya biberler yanmaz teflon tencereye alınır. 2. Üzerine rendelenmiş sarımsaklar, tuz ve sıvı yağ eklenir. 3. Kısık ateşte sebzeler pörsüyene kadar pişirilir. 4. Piştikten sonra ocaktan alınır ve soğuması beklenir. 5. Derin bir kaba yoğurt, mayonez, mısır konservesi, küçük küçük doğranmış salatalık turşusu, tuz, sumak, isot, kuru nane, kuru reyhan, kırmızı toz biber alınır ve karıştırılır. 6. Yoğurtlu sosun içine soğumuş havuç ve biberler alınarak karıştırılır. 7. Tadına bakıp baharatlar ile oynanabilir. 8. Servis tabağına alınır ve istenildiği gibi süslenir. Alternatif olarak, zeytinyağlı biberli havuç salatası da yapılabilir. Bunun için: Biberler tavada zeytinyağı ile kızartılır. Yumuşadıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Üzerine ekşi krema, yoğurt, sarımsak ve tuz eklenip karıştırılır. Küçük bir tavada 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ısıtılıp salatanın üzerine gezdirilir. İnce kıyılmış maydanoz serpilerek servis edilir.