Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Dondurulan peynir bozulabilir, çünkü dondurma ve çözme süreci peynirin kalite kaybına ve mikrobiyal değişime uğramasına neden olabilir 45.
Dondurulup çözdürülen peynirlerde görülebilecek bazı olumsuz değişiklikler:
Ayrıca, su-buz moleküllerinin aniden çözülmesi ve genişlemesi, bozulma sürecini tetikleyebilir 4.
Ancak, her peynir aynı davranışı sergilemez:
- Sert ve yarı sert peynirler (çedar, gouda, kaşar gibi) dondurulup çözüldükten sonra lezzetlerinde büyük bir kayıp yaşanmaz 5.
- Yüksek yağlı peynirler, dondurma ve çözülme sürecine daha iyi adapte olur 5.
- Rendelenmiş veya parçalanmış peynirler, bütün olarak dondurulup çözülmeye kıyasla daha az dokusal bozulma yaşar 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: