Dolmalık biberin en güzel nasıl pişirileceğine dair bazı öneriler: Biber dolması için: Harcın içine damak zevkine göre kuş üzümü, dolmalık fıstık, sarımsak, sumak veya çeşitli baharatlar eklenebilir. Harcın pirinçleri diri kalmaması için, ilk aşamada soğanın pirinçle kavrulması önerilir. Dolmalar tencereye çok sık dizilmemeli ve kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilmelidir. Pişirme süresi, pirinçlerin pişme durumuna göre ayarlanabilir; genellikle yarım saat yeterlidir. Zeytinyağlı biber dolması için: Bol soğan kullanılması önerilir. Pirinçler diri kalacak şekilde 7-8 dakika pişirilmeli ve ocaktan alınmalıdır. Tencerenin yarısına kadar su doldurulmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmeli ve kapağı kapatılmalıdır. Kısık ateşte, pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık 35-45 dakika pişirilmelidir. Kıymalı biber dolması için: Kıymanın yarım yağlı olması tercih edilmelidir. Harcın şişmesi için biberlerin ağız kısmı kapatılmamalıdır. Limon suyu, zeytinyağı ve tuz serpildikten sonra yarım su bardağı su eklenmeli ve kısık ateşte pişirilmelidir. Dolmalar yumuşayıp pirinçler pişene kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirilmelidir.