Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Doğal şarap yapımı için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:
- Üzümlerin Hasadı: Üzümler, olgunlaşma sürecinde hasat edilmelidir 5.
- Sap ve Çöplerin Ayrılması: Hasat edilen üzümlerin sapları ve çöpleri ayrılmalıdır 1.
- Ezme İşlemi: Taneler ezilerek şıra elde edilir 13.
- Maserasyon: Kırmızı şaraplar için üzümün kabuklarıyla birlikte fermantasyona bırakılması işlemidir 1.
- Presleme: Üzümlerin sıkılarak şırasının alınması aşamasıdır 1.
- Fermantasyon: Şıraya maya eklenerek etil alkol elde edilir 13. Bu aşamada kap ve ortam sıcaklığı önemlidir 1.
- Filtrasyon: Tortu ve katı maddelerin şaraptan arındırılması işlemidir 1.
- Olgunlaştırma: Yıllandırmaya uygun şaraplar, şişeleme öncesi olgunlaştırılır 1.
- Şişeleme: Steril bir ortamda şarap şişelenir 1.
Evde doğal şarap yapımı için de benzer adımlar izlenir, ancak dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır 24:
- Ekipman Temizliği: Kullanılan ekipmanların temizliği, şarabın tadını bozabilecek yan aromaların oluşmasını önler 2.
- Doğal Mayalar: Fermantasyon için üzümün kabuğunda ve tanelerin dış çeperindeki doğal mayalar kullanılır 1.
- Hava Kilidi: Fermantasyon sırasında mikrop ve böceklerin içeri girmesini engellemek için hava kilidi kullanılmalıdır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: