Çavdar Unlu Kek Tarifi: Malzemeler: 4 yumurta; 1 su bardağı toz şeker (azaltılabilir); Yarım su bardağı light süt; Yarım su bardağı sıvı yağ; 1,5 paket kabartma tozu; 1 paket vanilya; Boza kıvamında olacak kadar çavdar unu. Yapılışı: 1. Yumurtaları şekerle birlikte köpürene kadar çırpın. 2. Sırasıyla yağ, süt, vanilya ve kabartma tozunu ilave edip çırpmaya devam edin. 3. Yeterince çavdar unu ekleyerek boza kıvamına gelene kadar kaşık yardımıyla karıştırın. 4. Karışımı dilediğiniz kek kalıbına döküp 175 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin. 5. Fırından çıkartılan keki soğuduktan sonra kalıbından çıkarıp dilimleyerek servis yapın. Alternatif Tarif: Malzemeler: 1 yumurta; 2 yemek kaşığı toz şeker; 3 yemek kaşığı yoğurt; 0,5 çay bardağı sıvı yağ; 6 yemek kaşığı çavdar unu; 1 yemek kaşığı buğday unu; 1 paket kabartma tozu; 0,5 çay bardağı kuru üzüm; 0,5 çay bardağı ceviz. Yapılışı: 1. Tereyağını ocakta eritin. 2. Unları ve yumurtayı kabartma tozuyla karıştırın. 3. Yoğurdu ekleyip karıştırmaya devam edin. 4. En son kuru üzümleri ekleyin. 5. Karışımı kek kalıbına alın. 6. 150 derece ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. Çavdar unlu kek yaparken, çavdar ununun keklerde genellikle daha yoğun ve hafif ekşi bir lezzet kattığını, keklerin daha nemli bir yapıya sahip olabileceğini göz önünde bulundurmak önemlidir.