Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bulanık şarabı düzeltmek için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
- Filtreleme: Beyaz üzümlerden yapılan şaraplar için diyatomlu toprak, selüloz veya perlitten oluşan kaba katmanlı filtreler kullanılabilir 1. Ayrıca, özel membran filtrasyon ürünleri de mevcuttur 1.
- Kryostabilizasyon: Olgun kiraz veya üzüm şaraplarını berraklaştırmak için, kaplar iki buçuk hafta boyunca sıfırın altında 2-3 derece sıcaklıkta soğuk bir yere aktarılır 1. Daha sonra şarap ayrı kaplara dökülür ve saklanmak üzere mahzene alınır 1.
- Pastörizasyon: Kırmızı şaraplı içecekler için pastörizasyon önerilir 1. Bu yöntem, fermantasyon sürecini yavaşlatmanın yanı sıra tabana yerleşen aktif mikroorganizmaları yok eder 1.
- Kimyasal Yöntemler:
- Yumurta Beyazı: Albümin maddesi içerir ve şarabın daha az sertleşmesine yardımcı olur 1. Bir yumurta beyazı çırpılıp tuzlu suyla karıştırılarak şarapla dolu bir kaba eklenir ve bir ay infüze edilir 1.
- Jelatin: On litre şarap için bir buçuk gram jelatin kullanılır 13. Jelatin soğuk su ile karıştırıldıktan sonra 2-3 saat demlenmeye bırakılır, ardından sıcak ve kaynatılmış sıvı ile dökülerek şişene kadar karıştırılır 1.
- Balık Tutkalı (Isinglas): Yüz litre şarap için bir gram balık tutkalı kullanılır 1. Jelatin ile aynı şekilde kullanılır 1.
- Süt (Potasyum Kazeinat): On litre şarap için 8-9 çay kaşığı yağsız süt kullanılır 1.
- Bentonit (Beyaz Volkanik Kil): 8-9 litre şarap için 30 gram bentonit kullanılır 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: