Buğday patlağı yapmak için gerekli malzemeler: 1 su bardağı aşurelik (kabuğu soyulmamış) buğday; 1 çay kaşığı tuz; 1 tatlı kaşığı sıvı yağ; Arzuya göre baharatlar (pul biber, karabiber, toz biber, kekik vb.); Tatlı versiyon için: bal, pekmez, tarçın veya kakao (isteğe bağlı). Yapılışı: 1. Aşurelik buğdayı bir gece önceden suda bekletin. 2. Ertesi gün bol suda, yumuşayana kadar (yaklaşık 30-40 dakika) haşlayın. 3. Haşladığınız buğdayları süzün ve temiz bir bez veya kağıt havluyla iyice kurulayın. 4. Geniş tabanlı bir tavayı orta ateşte ısıtın. 5. Yağ kullanacaksanız önce yağı ekleyin, ardından buğdayları ekleyin. 6. Tahta kaşıkla karıştırarak 10-15 dakika boyunca hafifçe kızarana kadar kavurun. 7. Tuzlu bir atıştırmalık isterseniz tuz ve baharatlar ekleyin. 8. Tatlı bir versiyon için ocaktan aldıktan sonra bal, pekmez ya da tarçınla karıştırın. 9. Oda sıcaklığına geldiğinde kıtırlaşacaktır. Hava almayan bir kavanozda 3-4 gün tazeliğini korur.