Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Boyozun İzmir'e ait olmasının nedeni, Sefarad kökenli Museviler tarafından 1492 yılında İspanya'dan göç ederken getirilmiş olmasıdır 123.
Boyoz, "bollos" adlı, İspanya'da yaygın olarak tüketilen bir tür Musevi çöreğinin İzmir'e uyarlanmış halidir 13. İzmir'de ilk boyozu Boyozcu Avram Usta yapmış ve o öldükten sonra da İzmir'de fırıncılar boyozları "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satmıştır 12.
Ancak, boyozun İzmir'de 1940'lı yılların sonunda, Museviler tarafından üretilen ve sokaklarda satılan boyozun, Balkan kökenli Türkler tarafından seri üretim yapılabilecek hale getirilmesi sonucu ortaya çıktığı da belirtilmektedir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: