• Gündem
  • Alışveriş
  • Finans
  • YaCevapYaCevap
  • YaÖzet
  • Seyahat
  • Video
  • Görsel
  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Psikoloji ve İlişkiler
  • Bilim ve Eğitim
  • YemekYemek
  • Kültür ve Sanat
  • Filmler ve Diziler
  • Ekonomi ve Finans
  • Oyun
  • Spor
  • Güzellik ve Moda
  • Faydalı İpuçları
  • Otomobil
  • Hukuk
  • Seyahat
  • Hayvanlar ve doğa
  • Sağlık
  • Diğer
  • Buradasın
    • YaCevap ›
    • Yemek ›

    İzmir Boyozu neden kat kat olur?

    • Teknoloji
    • YemekTarifleri
    • HamurUrunleri

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İzmir Boyozu'nun kat kat olmasının nedeni, hamurun birçok kez açılıp yağlanarak dinlendirilmesi sürecidir 13. Bu işlem, hamurun ince katmanlar halinde ayrılmasını ve piştiğinde kat kat bir yapı oluşmasını sağlar 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. kulturportali.gov.tr
        1
      2. izmirmekanrehberi.com
        2
      3. tr.wikipedia.org
        3
      4. egetelgraf.com
        4
      5. anfaengerwriter.blogspot.com
        5
    • İzmir Boyozu'nun tarihçesi nedir?

    • Hamurun kat kat olması için hangi malzemeler kullanılır?

    • Kat kat hamur yapmanın püf noktaları nelerdir?

    • Daha fazla bilgi

    Konuyla ilgili materyaller

    İzmir boyozun özelliği nedir?

    İzmir boyozunun bazı özellikleri: Hamur türü: Mayasız hamur işidir. Malzemeler: Buğday unu, su ve tuz ile hazırlanır. Şekil: Yuvarlak ve her ürün benzer ebatlarda üretilir. Boyut: Çapı 7-9 cm, kalınlığı 2,5-3,5 cm aralığındadır. Pişirme: Hafif karamelize renkte olup, yanık görünümü yoktur. Doku: Ağızda kolay dağılan, ne çok sert ne de çok yumuşak bir yapısı vardır. Çeşitler: Sade, peynirli, ıspanaklı, patlıcanlı, çikolatalı gibi birçok çeşidi bulunur. Tüketim: Genellikle kahvaltılarda tercih edilir. Coğrafi işaret: İzmir Boyozu adıyla coğrafi işaret almıştır.
    • Yemekler
    • TürkMutfağı
    • Bölgeler
    • İzmir
    5 kaynak

    Boyoz neden İzmir'e ait?

    Boyozun İzmir'e ait olmasının nedeni, Sefarad kökenli Museviler tarafından 1492 yılında İspanya'dan göç ederken getirilmiş olmasıdır. Boyoz, "bollos" adlı, İspanya'da yaygın olarak tüketilen bir tür Musevi çöreğinin İzmir'e uyarlanmış halidir. Ancak, boyozun İzmir'de 1940'lı yılların sonunda, Museviler tarafından üretilen ve sokaklarda satılan boyozun, Balkan kökenli Türkler tarafından seri üretim yapılabilecek hale getirilmesi sonucu ortaya çıktığı da belirtilmektedir.
    • Gıda
    • Tarih
    • İzmir
    • MutfakKültürü
    5 kaynak
  • Yazeka nedir?
Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.
  • © 2025 Yandex
  • Gizlilik politikası
  • Kullanıcı sözleşmesi
  • Hata bildir
  • Şirket hakkında
{"4490":{"state":{"logoProps":{"url":"https://yandex.com.tr"},"formProps":{"action":"https://yandex.com.tr/search","searchLabel":"Bul"},"services":{"activeItemId":"answers","items":[{"url":"https://yandex.com.tr/gundem/","title":"Gündem","id":"agenda"},{"url":"https://yandex.com.tr/shopping/","title":"Alışveriş","id":"shopping"},{"url":"https://yandex.com.tr/finance/","title":"Finans","id":"finance"},{"url":"https://yandex.com.tr/yacevap/","title":"YaCevap","id":"answers"},{"url":"https://yandex.com.tr/yaozet/","title":"YaÖzet","id":"summary"},{"url":"https://yandex.com.tr/travel/","title":"Seyahat","id":"travel"},{"url":"https://yandex.com.tr/video/search?text=popüler+videolar","title":"Video","id":"video"},{"url":"https://yandex.com.tr/gorsel/","title":"Görsel","id":"images"}]},"userProps":{"loggedIn":false,"ariaLabel":"Menü","plus":false,"birthdayHat":false,"child":false,"dialogProps":{"host":"yandex.com.tr","lang":"tr","project":"neurolib","queryParams":{"exp_flags":"skin","preset":"oceania","utm_source":"portal-neurolib"},"retpath":"https%3A%2F%2Fyandex.com.tr%2Fyacevap%2Fc%2Fyemek%2Fq%2Fizmir-boyozu-neden-kat-kat-olur-868717513%3Flr%3D213%26ncrnd%3D55111","tld":"com.tr","platform":"desktop"},"className":"PortalHeader-User"},"suggestProps":{"selectors":{"form":".HeaderForm","input":".HeaderForm-Input","submit":".HeaderForm-Submit","clear":".HeaderForm-Clear","layout":".HeaderForm-InputWrapper"},"suggestUrl":"https://yandex.com.tr/suggest/suggest-ya.cgi?show_experiment=222&show_experiment=224","deleteUrl":"https://yandex.com.tr/suggest-delete-text?srv=web&text_to_delete=","suggestPlaceholder":"Yapay zeka ile bul","platform":"desktop","hideKeyboardOnScroll":false,"additionalFormClasses":["mini-suggest_theme_tile","mini-suggest_overlay_tile","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_prevent-empty_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_personal_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_rich_yes","mini-suggest_overlay_dark","mini-suggest_large_yes","mini-suggest_copy-fact_yes","mini-suggest_clipboard_yes","mini-suggest_turboapp_yes","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_affix_yes","mini-suggest_carousel_yes","mini-suggest_traffic_yes","mini-suggest_re-request_yes","mini-suggest_source_yes","mini-suggest_favicon_yes","mini-suggest_more","mini-suggest_long-fact_yes","mini-suggest_hide-keyboard_yes","mini-suggest_clear-on-submit_yes","mini-suggest_focus-on-change_yes","mini-suggest_short-fact_yes","mini-suggest_app_yes","mini-suggest_grouping_yes","mini-suggest_entity-suggest_yes","mini-suggest_redesigned-navs_yes","mini-suggest_title-multiline_yes","mini-suggest_type-icon-wrapped_yes","mini-suggest_fulltext-highlight_yes","mini-suggest_fulltext-insert_yes","mini-suggest_lines_multi"],"counter":{"service":"neurolib_com_tr_desktop","url":"//yandex.ru/clck/jclck","timeout":300,"params":{"dtype":"stred","pid":"0","cid":"2873"}},"noSubmit":false,"formAction":"https://yandex.com.tr/search","tld":"com.tr","suggestParams":{"srv":"serp_com_tr_desktop","wiz":"TrWth","yu":"8382890041759526305","lr":213,"uil":"tr","fact":1,"v":4,"use_verified":1,"safeclick":1,"skip_clickdaemon_host":1,"rich_nav":1,"verified_nav":1,"rich_phone":1,"use_favicon":1,"nav_favicon":1,"mt_wizard":1,"history":1,"nav_text":1,"maybe_ads":1,"icon":1,"hl":1,"n":10,"portal":1,"platform":"desktop","mob":0,"extend_fw":1,"suggest_entity_desktop":"1","entity_enrichment":"1","entity_max_count":"5"},"disableWebSuggest":false},"context":{"query":"","reqid":"1759526413938435-11082784095402114509-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-181-BAL","lr":"213","aliceDeeplink":"{\"text\":\"\"}"},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"449w01-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header"},"4491":{"state":{"links":[{"id":"main","url":"/yacevap/","title":"Ana Sayfa","target":"_self"},{"id":"technologies","url":"/yacevap/c/teknoloji","title":"Teknoloji","target":"_self"},{"id":"psychology-and-relationships","url":"/yacevap/c/psikoloji-ve-iliskiler","title":"Psikoloji ve İlişkiler","target":"_self"},{"id":"science-and-education","url":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","title":"Bilim ve Eğitim","target":"_self"},{"id":"food","url":"/yacevap/c/yemek","title":"Yemek","target":"_self"},{"id":"culture-and-art","url":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat","title":"Kültür ve Sanat","target":"_self"},{"id":"tv-and-films","url":"/yacevap/c/filmler-ve-diziler","title":"Filmler ve Diziler","target":"_self"},{"id":"economics-and-finance","url":"/yacevap/c/ekonomi-ve-finans","title":"Ekonomi ve Finans","target":"_self"},{"id":"games","url":"/yacevap/c/oyun","title":"Oyun","target":"_self"},{"id":"sport","url":"/yacevap/c/spor","title":"Spor","target":"_self"},{"id":"beauty-and-style","url":"/yacevap/c/guzellik-ve-moda","title":"Güzellik ve Moda","target":"_self"},{"id":"useful-tips","url":"/yacevap/c/faydali-ipuclari","title":"Faydalı İpuçları","target":"_self"},{"id":"auto","url":"/yacevap/c/otomobil","title":"Otomobil","target":"_self"},{"id":"law","url":"/yacevap/c/hukuk","title":"Hukuk","target":"_self"},{"id":"travel","url":"/yacevap/c/seyahat","title":"Seyahat","target":"_self"},{"id":"animals-and-nature","url":"/yacevap/c/hayvanlar-ve-doga","title":"Hayvanlar ve doğa","target":"_self"},{"id":"health","url":"/yacevap/c/saglik","title":"Sağlık","target":"_self"},{"id":"other","url":"/yacevap/c/diger","title":"Diğer","target":"_self"}],"activeLinkId":"food","title":"Kategoriler","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"449w02-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header-categories"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header-categories"},"4492":{"state":{"tld":"com.tr","markdown":"İzmir Boyozu'nun kat kat olmasının nedeni, **hamurun birçok kez açılıp yağlanarak dinlendirilmesi** sürecidir [```1```](https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/izmir/neyenir/boyoz)[```3```](https://tr.wikipedia.org/wiki/Boyoz). Bu işlem, hamurun ince katmanlar halinde ayrılmasını ve piştiğinde kat kat bir yapı oluşmasını sağlar [```2```](https://www.izmirmekanrehberi.com/izmir-mekan-haberleri/haber/541/izmir-boyozu-nedir-ve-nasil-yapilir).","sources":[{"sourceId":1,"url":"https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/izmir/neyenir/boyoz","title":"BOYOZ | Kültür Portalı","shownUrl":"https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/izmir/neyenir/boyoz","rel":"nofollow"},{"sourceId":2,"url":"https://www.izmirmekanrehberi.com/izmir-mekan-haberleri/haber/541/izmir-boyozu-nedir-ve-nasil-yapilir","title":"İzmir Boyozu Nedir ve Nasıl Yapılır? | İzmir Mekan Rehberi","shownUrl":"https://www.izmirmekanrehberi.com/izmir-mekan-haberleri/haber/541/izmir-boyozu-nedir-ve-nasil-yapilir","rel":"nofollow"},{"sourceId":3,"url":"https://tr.wikipedia.org/wiki/Boyoz","title":"Boyoz - Vikipedi","shownUrl":"https://tr.wikipedia.org/wiki/Boyoz","rel":"nofollow"},{"sourceId":4,"url":"https://www.egetelgraf.com/izmirin-dillere-destan-boyozunun-adi-nereden-geliyor","title":"İzmir’in Dillere Destan Boyozunun Adı Nereden Geliyor?","shownUrl":"https://www.egetelgraf.com/izmirin-dillere-destan-boyozunun-adi-nereden-geliyor","rel":"nofollow"},{"sourceId":5,"url":"https://anfaengerwriter.blogspot.com/2015/06/boyoz-ile-yolculuk.html","title":"ZEUGMA: Boyoz İle Yolculuk","shownUrl":"https://anfaengerwriter.blogspot.com/2015/06/boyoz-ile-yolculuk.html","rel":"nofollow"}],"isHermione":false,"headerProps":{"header":"İzmir Boyozu neden kat kat olur?","homeUrl":"/yacevap/","categoryUrl":"/yacevap/c/yemek","categoryTitle":"Yemek","canUseNativeShare":false,"tags":[{"href":"/yacevap/t/teknoloji","text":"Teknoloji"},{"href":"/yacevap/t/yemektarifleri","text":"YemekTarifleri"},{"href":"/yacevap/t/hamururunleri","text":"HamurUrunleri"}],"extralinksItems":[{"variant":"reportFeedback","reportFeedback":{"feature":"YazekaAnswers","title":"Bu yanıtta yanlış olan ne?","checkBoxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]}}]},"suggestProps":{"suggestItems":[{"id":0,"text":"İzmir Boyozu'nun tarihçesi nedir?","url":"/search?text=%C4%B0zmir+Boyozu%27nun+tarih%C3%A7esi&promo=force_neuro"},{"id":1,"text":"Hamurun kat kat olması için hangi malzemeler kullanılır?","url":"/search?text=%C4%B0zmir+Boyozu+i%C3%A7in+kat+kat+hamur+malzemeleri&promo=force_neuro"},{"id":2,"text":"Kat kat hamur yapmanın püf noktaları nelerdir?","url":"/search?text=Kat+kat+hamur+yapman%C4%B1n+p%C3%BCf+noktalar%C4%B1&promo=force_neuro"},{"id":-1,"url":"/search?text=%C4%B0zmir+Boyozu+neden+kat+kat+olur%3F&promo=force_neuro","text":"Daha fazla bilgi"}]},"feedbackProps":{"feature":"YazekaAnswers","baseProps":{"metaFields":{"yandexuid":"8382890041759526305","reqid":"1759526413938435-11082784095402114509-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-181-BAL"}},"positiveCheckboxLabels":[{"value":"Yanıtı çok beğendim"},{"value":"Yanıtta gerekli bilgiler var"},{"value":"Kolay anlaşılır"},{"value":"Diğer"}],"negativeCheckboxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]},"dialogStoreProps":{"baseUrl":"","baseUrlWs":""},"globalStoreProps":{"imageBackendUrl":"https://yandex.com.tr/images-apphost/image-download?cbird=171","query":"","retina":false,"avatarId":"0","isHermione":false,"isMacOS":false,"tld":"com.tr","isEmbeddedFuturis":false,"isLoggedIn":false,"brand":"yazeka","reqId":"1759526413938435-11082784095402114509-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-181-BAL","device":{"isIOS":false,"platform":"desktop"}},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"449w03-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"question"},"4493":{"state":{"relatedMaterials":[{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.izmirmekanrehberi.com/izmir-mekan-haberleri/haber/541/izmir-boyozu-nedir-ve-nasil-yapilir?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.ticarihayat.com/izmirin-sokak-lezzeti-boyoz?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/izmir/neyenir/boyoz?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://boyozdukkani.com/pages/izmir-boyoz-tarihcesi?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.gurmerehberi.com/yemek-kulturu/izmirin-vazgecilmezi-boyoz?size=16&stub=1"],"header":"İzmir boyozun özelliği nedir?","teaser":"İzmir boyozunun bazı özellikleri: Hamur türü: Mayasız hamur işidir. Malzemeler: Buğday unu, su ve tuz ile hazırlanır. Şekil: Yuvarlak ve her ürün benzer ebatlarda üretilir. Boyut: Çapı 7-9 cm, kalınlığı 2,5-3,5 cm aralığındadır. Pişirme: Hafif karamelize renkte olup, yanık görünümü yoktur. Doku: Ağızda kolay dağılan, ne çok sert ne de çok yumuşak bir yapısı vardır. Çeşitler: Sade, peynirli, ıspanaklı, patlıcanlı, çikolatalı gibi birçok çeşidi bulunur. Tüketim: Genellikle kahvaltılarda tercih edilir. Coğrafi işaret: İzmir Boyozu adıyla coğrafi işaret almıştır.","href":"/yacevap/c/yemek/q/izmir-boyozun-ozelligi-nedir-1068170297","tags":[{"href":"/yacevap/t/yemekler","text":"Yemekler"},{"href":"/yacevap/t/turkmutfagi","text":"TürkMutfağı"},{"href":"/yacevap/t/bolgeler","text":"Bölgeler"},{"href":"/yacevap/t/izmir","text":"İzmir"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://boyozdukkani.com/pages/izmir-boyoz-tarihcesi?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://mgh.tfsf.org.tr/tr/hikaye/boyozun-izmiri?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/izmir/neyenir/boyoz?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.haberekspres.com.tr/izmirin-vazgecilmezi-boyozun-gunumuze-yolculugu?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.wikipedia.org/wiki/Boyoz?size=16&stub=1"],"header":"Boyoz neden İzmir'e ait?","teaser":"Boyozun İzmir'e ait olmasının nedeni, Sefarad kökenli Museviler tarafından 1492 yılında İspanya'dan göç ederken getirilmiş olmasıdır. Boyoz, \"bollos\" adlı, İspanya'da yaygın olarak tüketilen bir tür Musevi çöreğinin İzmir'e uyarlanmış halidir. Ancak, boyozun İzmir'de 1940'lı yılların sonunda, Museviler tarafından üretilen ve sokaklarda satılan boyozun, Balkan kökenli Türkler tarafından seri üretim yapılabilecek hale getirilmesi sonucu ortaya çıktığı da belirtilmektedir.","href":"/yacevap/c/yemek/q/boyoz-neden-izmir-e-ait-3079363392","tags":[{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/tarih","text":"Tarih"},{"href":"/yacevap/t/izmir","text":"İzmir"},{"href":"/yacevap/t/mutfakkulturu","text":"MutfakKültürü"}]}],"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"449w04-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"related"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"related"},"4494":{"state":{"tld":"com.tr","isIos":false,"isQuestionPage":true,"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"449w05-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"ask_question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"ask_question"},"4495":{"state":{"generalLinks":[{"id":"privacy-policy","text":"Gizlilik politikası","url":"https://yandex.com.tr/legal/privacy_policy/"},{"id":"terms-of-service","text":"Kullanıcı sözleşmesi","url":"https://yandex.com.tr/legal/tos/"},{"id":"report-error","text":"Hata bildir","url":"https://forms.yandex.com.tr/surveys/13748122.01a6645a1ef15703c9b82a7b6c521932ddc0e3f7/"},{"id":"about-company","text":"Şirket hakkında","url":"https://yandex.com.tr/project/portal/contacts/"}],"copyright":{"url":"https://yandex.com.tr","currentYear":2025},"socialLinks":[{"url":"https://www.tiktok.com/@yandex.turkiye","type":"tiktok","title":"TikTok"},{"url":"https://www.youtube.com/@YandexTurkiye","type":"youtube","title":"Youtube"},{"url":"https://www.facebook.com/YandexComTr","type":"facebook","title":"Facebook"},{"url":"https://www.instagram.com/yandex__turkiye/","type":"instagram","title":"Instagram"},{"url":"https://x.com/yndxturkiye","type":"x","title":"X"}],"categoriesLink":[],"disclaimer":"Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"449w06-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"footer"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"footer"}}