Alanya'nın meşhur helvası, "öküz (öksüz) helvası" olarak bilinir. Malzemeleri: 2 su bardağı üzüm pekmezi; 2 bardak su; 4 yemek kaşığı tereyağı; 3 su bardağı un. Hazırlanışı: 1. Pekmez ve su tencerede kaynatılır. 2. Elenmiş un ve tereyağı eklenir, tahta kaşıkla karıştırılarak kıvam tutturulur. 3. Kalan su azar azar eklenerek helva pişirilir. 4. Helva koyu bir kıvam alınca pişirmeye son verilir ve soğumaya bırakılır. 5. Soğuyan helva servis tepsisine alınır ve şekillendirilir. 6. Tepsinin ortasındaki tümseğin havuzcuğuna kızgın tereyağı dökülür. Yeme şekli: Helva, ortadaki tereyağı havuzuna batırılarak yenir.