Afrika mutfağına özgü iki popüler sos tarifi: 1. Peri Peri Sos (Piri Piri Sos): Malzemeler: 2 kırmızı soğan, 1 baş sarımsak, 1 su bardağı Afrika kuş gözü biberi veya muadili, 2 kırmızı dolmalık biber, 3 domates, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 limon suyu ve kabuğu, 1/3 bardak beyaz sirke, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz karabiber, 2 defne yaprağı, 1 yemek kaşığı kuru kekik, 1 yemek kaşığı füme pul kırmızı biber. Yapılışı: Tüm malzemeler mutfak robotunda pürüzsüz kıvama gelene kadar çekilir. 2. Harissa Sos: Malzemeler: 10 kırmızı biber, 5 diş sarımsak, 2 çay kaşığı tuz, 2 çay kaşığı toz kişniş, 2 çay kaşığı toz kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, zeytinyağı, 1-2 yemek kaşığı limon suyu. Yapılışı: Kırmızı biberlerin çekirdekleri çıkarılır ve 30 dakika kaynar suda bekletilir.