Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Abdigör köftesinin hikayesi, yaklaşık 400 yıl önce mide rahatsızlığı yaşayan Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa için özel olarak geliştirilen bir yemeğe dayanır 13.
Paşa'nın et yemekleri tüketememesi üzerine, dönemin usta aşçıları alternatif bir yemek arayışına girdi 1. Bu arayış sonucunda, düve, toklu veya genç sığırın yağsız bacak etinden, sinirleri özenle ayıklanmış ve tahta tokmakla yaklaşık 2 saat dövülerek hazırlanan Abdigör köftesi ortaya çıktı 13.
Köftenin Paşa'ya dokunmaması ve onun bu lezzeti çok sevmesi üzerine, yüzyıllar boyunca sadece hastalara sunulan bu diyet yemeği, "Abdigör Köftesi" ismiyle herkesin sofralarına taşınmaya başlandı 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: