Evde tereyağı yapmak için (çalkalama yöntemiyle) şu adımlar izlenebilir: 1. Malzemelerin hazırlanması: 1 litre ağır krema; bir litre/quart boyutunda konserve kavanozu ve kapağı; elektrikli el mikseri, tek çırpıcı; tuz. 2. Kavanozun hazırlanması: Kavanozun kapağına bir delik açarak, elektrikli el mikserinin çırpıcısının geçebileceği bir açıklık oluşturun. 3. Tereyağı yapımı: Kavanozu üçte bir oranında krema ile doldurun. Çalkalayıcıyı çalıştırın: Çalkalayıcıyı döndürün veya çubuğu yukarı aşağı hareket ettirin ya da elektrikli çırpıcıyı açın. Mekanizmayı yaklaşık yarım saat çalıştırın. 4. Tereyağının işlenmesi: Tereyağını çalkalayıcıdan çıkarın ve bir seramik veya cam kaba yerleştirin. Kaba yarım bardak soğuk su ekleyin ve iki-üç dakika çalkalayın. Suyu süzün. İşlemi bir kez daha tekrarlayın, böylece su berraklaşsın. Tereyağını yoğurun, süzün. 5. Tereyağının şekillendirilmesi: Tereyağını kalıba yerleştirin, sıkarak şekillendirin ve buzdolabında bekletin. Alternatif olarak, tereyağı çalkalama işlemi şu şekilde de yapılabilir: 1. El kranklı tereyağı çalkalayıcısı kullanarak: Çalkalayıcıyı yaklaşık yarım dolu olacak şekilde ağır kremayla doldurun. 20-35 dakika sürekli olarak kranklayın. Krema tereyağı ve ayran olarak ayrılmaya başladığında, 2-3 dakika daha çalkalamaya devam edin. Tereyağı ve ayranı bir kevgirden bir kaba süzün. Tereyağını sıkarak tüm ayranın çıkmasını sağlayın ve soğuk suyla yıkayıp güzel bir top haline gelene kadar sıkmaya devam edin. Tereyağı çalkalama işlemi için ahşap, seramik veya cam çalkalayıcılar kullanılabilir.