• Buradasın

    TCK 437 ve 438 maddeleri nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TCK 437 ve 438 maddeleri mevcut Türk Ceza Kanunu'nda yer almamaktadır. Ancak, benzer nitelikte maddeler şunlardır:
    1. TCK Madde 23: Bir fiilin, kastedilenden daha ağır veya başka bir neticenin oluşumuna sebebiyet vermesi durumunda, kişinin bundan dolayı sorumlu tutulabilmesi için en azından taksirle hareket etmiş olması gerektiğini düzenler 2.
    2. TCK Madde 92: Organ veya dokularını satan kişinin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik koşulların göz önünde bulundurularak, hakkında verilecek cezada indirim yapılabileceğini veya ceza vermekten vazgeçilebileceğini öngörür 23.
    3. TCK Madde 109: Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmesini düzenler 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    TCK'nın 437 ve 438 maddeleri ne zaman kaldırıldı?

    TCK'nın 438. maddesi, 21 Kasım 1990 tarihinde kaldırıldı.

    Madde 438 ne anlatıyor?

    Madde 438 ifadesi, iki farklı bağlamda kullanılmaktadır: 1. 1990 yapımı Türk filmi: "Madde 438", Türk Ceza Kanunu'nun hayat kadınlarına tecavüz suçuna indirim öngören 438. maddesinin sebep olduğu gerçek bir olaydan uyarlanan bir film adıdır. 2. Türk Borçlar Kanunu: 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 438. maddesi, işverenin haklı sebep olmaksızın hizmet sözleşmesini feshetmesi durumunda işçinin tazminat haklarını düzenler. Maddede belirtilenlere göre: - İşçi, belirsiz süreli sözleşmelerde fesih bildirim süresine, belirli süreli sözleşmelerde ise sözleşme süresine uyulmaması halinde tazminat isteyebilir. - İşçinin tasarruf ettiği miktar ve başka bir işten elde ettiği gelir, tazminattan indirilir. - Hâkim, bütün durum ve koşulları göz önünde tutarak ayrıca bir tazminat miktarına karar verebilir, ancak bu miktar işçinin altı aylık ücretini aşamaz.

    Madde 437 nedir?

    Türk Borçlar Kanunu'nun 437. maddesi, iş sözleşmesinin haklı sebeple feshi durumunda ortaya çıkan sonuçları düzenler. Özetle, bu maddeye göre: Eğer haklı fesih sebepleri, taraflardan birinin sözleşmeye uymamasından doğmuşsa, o taraf sebep olduğu zararı, hizmet ilişkisine dayanan bütün haklar göz önünde tutularak, tamamen gidermekle yükümlüdür. Diğer durumlarda hakim, bütün durum ve koşulları göz önünde tutarak haklı sebeple feshin maddi sonuçlarını serbestçe değerlendirir.