• Buradasın

    Şura-yı Devlet ne iş yapar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Şura-yı Devlet, Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Dönemi'nde kurulmuş bir danışma ve yargı kuruluydu 25. Görevleri arasında şunlar yer alıyordu:
    • Kanun ve nizamname taslağı hazırlamak: Her türlü konuda yasa ve tüzük tasarılarını hazırlamak ve incelemek 23.
    • İdari konularda danışmanlık yapmak: İdarenin taraf olduğu davaları görmek ve idari konularda hükümete danışmanlık etmek 34.
    • Devlet memurlarını yargılamak: Devlet memurlarının durumlarını inceleyip gerektiğinde onları yargılamak 12.
    • Mahkeme kararlarını temyize götürmek: Mahkeme veya meclislerin verdiği kararların temyizinde adliye ve idare memurları arasındaki uyuşmazlıkları çözmek 2.
    Şura-yı Devlet, 1876 Anayasası ile yargı ile ilgili görevlerini kaybetmiş, Cumhuriyet'in ilanı ile de "Danıştay" adıyla görevine devam etmiştir 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Şura'yı devlet hangi padişah döneminde kuruldu?

    Şura-yı Devlet, Abdülaziz döneminde kurulmuştur.

    Şurayı devlet ve Danıştay aynı mı?

    Evet, Şûrâ-yı Devlet ve Danıştay aynı kurumdur. Şûrâ-yı Devlet, Osmanlı Devleti'nde 1868-1922 yılları arasında görev yapmış, günümüzdeki Danıştay'a karşılık gelen yüksek yargı kurumudur.

    Devlet teşkilatı ne demek?

    Devlet teşkilatı, devletin üstlendiği görevleri yerine getirmek için, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde, devleti oluşturan kurum ve kuruluşların oluşturduğu düzenli örgüttür. Devletin temel organları ise yasama, yürütme ve yargıdır.

    Devlet kurumları nelerdir?

    Devlet kurumları, belirli işlevleri yerine getirmek için bir hükümet tarafından kurulan kuruluşlardır. İşte bazı önemli devlet kurumları: 1. Yasama Organları: Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gibi. 2. Yürütme Organları: Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık (kaldırılmıştır). 3. Bakanlıklar: Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı gibi. 4. Yargı Organları: Yüksek Mahkeme ve diğer mahkemeler. 5. Diğer Kurumlar: Merkez Bankası, Vergi Dairesi Başkanlıkları.

    Şura-yı Devlet nedir?

    Şûrâ-yı Devlet, Osmanlı Devleti'nde günümüzdeki Danıştay'a karşılık gelen yüksek yargı kurumudur. 1868-1922 yılları arasında görev yapmış olan Şûrâ-yı Devlet'in görevleri arasında: - her türden yasa ve tüzük tasarılarının hazırlanması ve incelenmesi; - hükümetin ilettiği idari sorunların görüşülmesi ve karar bağlanması; - idare ile yargı makamları arasında çıkan uyuşmazlıkların çözüm yerinin belirlenmesi; - yürürlükteki yasa ve tüzüklerdeki sorunların yorumlanıp açıklanması; - padişah ya da hükümet tarafından yargılanması istenen devlet memurlarının yargılanması; - padişah ve nazırların yönetime ilişkin sorularının incelenmesi ve yanıtlarının hazırlanması yer almaktaydı. Şûrâ-yı Devlet, 4 Kasım 1922 tarihinde İstanbul'daki bütün merkez kuruluşlarının TBMM Hükûmetinin yönetimine geçmesiyle sona erdi.

    Şura ne anlama gelir?

    Şura kelimesi üç farklı anlama gelebilir: 1. Yer Adı: "Şu yer" anlamında kullanılır. 2. Kuran'da Geçen Sure: Kuran-ı Kerim'de bir surenin adıdır. 3. Danışma Kurulu: Konsey, meclis, kurul, encümen anlamlarında kullanılır.