• Buradasın

    Şurayı devlet ve Danıştay aynı mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, Şûrâ-yı Devlet ve Danıştay aynı kurumdur.
    Şûrâ-yı Devlet, Osmanlı Devleti'nde 1868-1922 yılları arasında görev yapmış, günümüzdeki Danıştay'a karşılık gelen yüksek yargı kurumudur 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Sayıştay Danıştay ve Yargıtay nedir?

    Sayıştay, Danıştay ve Yargıtay, Türkiye Cumhuriyeti'nin en üst düzeydeki yargı ve denetim kurumlarıdır. Görev ve yetkileri şu şekildedir: 1. Sayıştay: Kamu kaynaklarının etkili ve verimli bir şekilde kullanılıp kullanılmadığını denetler. 2. Danıştay: İdari yargı alanında yetkilendirilmiş en üst düzey mahkemedir. 3. Yargıtay: Adli yargı alanında giren konularda temyiz incelemesi yapan yüksek yargı makamıdır.

    Danıştay ve Yargıtay arasındaki fark nedir?

    Danıştay ve Yargıtay arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Görev Alanı: - Danıştay, idari yargıda en üst merci olarak faaliyet gösterir ve idari işlemlerle ilgili yargılama yapar. - Yargıtay, adli yargı hukuk uygulamasında birliği sağlamak üzere "hukuki derece" mahkemesi olarak görev yapan en yüksek mahkemedir. 2. Temyiz İncelemesi: - Danıştay, idare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyiz incelemesini yapar. - Yargıtay, ceza ve hukuk davalarında verilen kararların hukuka uygunluğunu denetleyerek temyiz incelemesi yapar. 3. Seçim ve Yapı: - Danıştay üyeleri, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından seçilir ve 12 yıl için görev yapar. - Yargıtay üyeleri de aynı kurul tarafından seçilir ancak görev süreleri 12 yıl ile sınırlı değildir.

    Devlet teşkilatı ne demek?

    Devlet teşkilatı, devletin üstlendiği görevleri yerine getirmek için, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde, devleti oluşturan kurum ve kuruluşların oluşturduğu düzenli örgüttür. Devletin temel organları ise yasama, yürütme ve yargıdır.

    Şura-yı Devlet nedir?

    Şûrâ-yı Devlet, Osmanlı Devleti'nde günümüzdeki Danıştay'a karşılık gelen yüksek yargı kurumudur. 1868-1922 yılları arasında görev yapmış olan Şûrâ-yı Devlet'in görevleri arasında: - her türden yasa ve tüzük tasarılarının hazırlanması ve incelenmesi; - hükümetin ilettiği idari sorunların görüşülmesi ve karar bağlanması; - idare ile yargı makamları arasında çıkan uyuşmazlıkların çözüm yerinin belirlenmesi; - yürürlükteki yasa ve tüzüklerdeki sorunların yorumlanıp açıklanması; - padişah ya da hükümet tarafından yargılanması istenen devlet memurlarının yargılanması; - padişah ve nazırların yönetime ilişkin sorularının incelenmesi ve yanıtlarının hazırlanması yer almaktaydı. Şûrâ-yı Devlet, 4 Kasım 1922 tarihinde İstanbul'daki bütün merkez kuruluşlarının TBMM Hükûmetinin yönetimine geçmesiyle sona erdi.

    Danıştay üyeleri nasıl seçilir?

    Danıştay üyeleri, iki farklı yöntemle seçilir: 1. Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından seçilenler: Birinci sınıf idari yargı hakim ve savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından seçilirler. 2. Cumhurbaşkanı tarafından seçilenler: Nitelikleri kanunda belirtilen diğer görevliler arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilirler. Seçim süreci şu şekildedir: - Boşalan üyeliklerin 3/4'ü idari yargı hakim ve savcılığından, 1/4'ü ise diğer görevliler arasından seçilir. - İdari yargı hakim ve savcıları, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından; diğer görevlerde bulunanlar ise, Cumhurbaşkanınca Danıştay üyeliğine seçilirler. - Üyeler, 12 yıl için seçilir ve görev süresi dolan üyeler tekrar seçilemez.

    Türkiye Cumhuriyeti Danıştay Başkanlığı nereye bağlıdır?

    Türkiye Cumhuriyeti Danıştay Başkanlığı, bağımsız bir kurumdur ve herhangi bir kuruma bağlı değildir.

    Şûra-yı devlet hangi padişah döneminde kuruldu?

    Şûrâ-yı Devlet, Osmanlı Devleti döneminde Sultan Abdülaziz döneminde kurulmuştur.