• Buradasın

    Şüphelinin yalan söylemesi suç mudur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Şüphelinin yalan söylemesi, belirli koşullar altında suç teşkil edebilir.
    Türk Ceza Kanunu'nun 272. maddesine göre, tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı beyanda bulunmak yalan tanıklık suçu olarak değerlendirilir ve bu suçun cezası 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır 13.
    Ayrıca, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan da suç oluşturabilir ve bu durumda ceza, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası olabilir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    CMK'ya göre şüpheli kimdir?

    CMK'ya göre şüpheli, soruşturma evresinde, suç şüphesi altında bulunan kişiyi ifade eder.

    Şüpheli ne zaman sanık olur?

    Şüpheli, soruşturma evresinde suç şüphesi altında bulunan kişiyi ifade ederken, kovuşturma evresine geçildiğinde sanık olur. Bu süreç şu şekilde işler: 1. Soruşturma Aşaması: Savcılık, suç şüphesini değerlendirerek şüpheli hakkında soruşturma başlatır ve delil toplar. 2. İddianame Hazırlığı: Yeterli delil elde edildiğinde savcı, iddianameyi hazırlar. 3. Mahkeme Onayı: İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle kamu davası açılır ve kovuşturma aşaması başlar. 4. Sanık Sıfatının Kazanılması: Bu evrede şüpheli, sanık olarak anılmaya başlar.

    Suçun işlendiği konusunda kuvvetli bir şüphe varsa ne olur?

    Suçun işlendiği konusunda kuvvetli bir şüphe varsa, mahkumiyet kararı verilebilmesi için kesin ve inandırıcı delillerin bulunması gerekmektedir. Türk Ceza Hukuku'na göre, sadece şüpheye dayanarak bir kişinin suçlu bulunması mümkün değildir. Tutuklama kararı verilebilmesi için ise ayrıca şu koşulların sağlanması gerekir: - şüphelinin kaçma olasılığı; - delilleri karartma şüphesi; - katalog suçların varlığı (örneğin, soykırım, kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı vb.).

    Şüpheli suçunu itiraf ederse ne olur?

    Şüpheli suçunu itiraf ederse, bu durum ceza yargılamasında önemli bir delil olarak kabul edilir. Mahkeme, itirafın yanı sıra diğer delilleri de değerlendirerek şüphelinin suçlu olup olmadığına karar verir. Eğer diğer delillerle desteklenmeyen soyut bir itiraf söz konusuysa, mahkeme bu durumda beraat kararı verebilir.

    Yalan ve iftira arasındaki fark nedir TDK?

    Yalan ve iftira arasındaki fark, şu şekilde tanımlanabilir: - Yalan: Başkalarını aldatmak amacıyla bilerek ve gerçeğe aykırı olarak söylenen sözdür. - İftira: Bir insanın söylemediği sözü söyledi, yapmadığı şeyi yaptı demektir. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde bu tanımlar yer almamaktadır.

    Yalan tanıklık suçu Yargıtay'da bozulur mu?

    Yalan tanıklık suçu, Yargıtay'da bozulabilir. Yargıtay, yalan tanıklık suçunu işleyen bir sanığın mahkumiyetine karar verirken, sanığın bilinçli olarak gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunu ve bu beyanın davanın seyrini etkilediğini belirlerse, cezayı ağırlaştırabilir. Ayrıca, yalan tanıklık suçunda etkin pişmanlık hükümleri de uygulanabilir ve bu durumda verilen ceza indirilebilir veya tamamen kaldırılabilir.

    Yalan ifade vermenin para cezası var mı?

    Evet, yalan ifade vermenin para cezası vardır. Türk Ceza Kanunu'nun 206. maddesine göre, bir resmi belgeyi düzenleme yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.