• Buradasın

    Yalan ifade vermenin para cezası var mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, yalan ifade vermenin para cezası vardır.
    Türk Ceza Kanunu'nun 206. maddesine göre, bir resmi belgeyi düzenleme yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Yalan yere ant içmenin cezası ne kadar?

    Yalan yere ant içmenin cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 275. maddesine göre, hukuk davalarında yalan yere yemin eden davacı veya davalıya bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası olarak belirlenmiştir. Ayrıca, hüküm verilmeden önce gerçeğin söylenmesi durumunda cezaya hükmolunmaz; hükmün icraya konulmasından veya kesinleşmesinden önce gerçeğin söylenmesi halinde ise verilecek cezanın yarısı indirilir.

    Yargıtay yalan tanıklık cezasını nasıl belirler?

    Yargıtay, yalan tanıklık cezasını belirlerken Türk Ceza Kanunu’nun 272. maddesini esas alır. Bu maddeye göre yalan tanıklık cezası iki şekilde belirlenir: 1. Dört aydan bir yıla kadar hapis cezası. 2. Bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası. Ayrıca, üç yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçların soruşturma veya kovuşturması kapsamında yalan tanıklık yapılması durumunda, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir.

    Adli para cezası nedir?

    Adli para cezası, Türk Ceza Kanunu'na göre suç işleyen bireylere uygulanan bir yaptırım türüdür. Adli para cezasının dört farklı uygulama şekli vardır: 1. Doğrudan hükmedilen adli para cezası: Kanunda bir suçun cezası doğrudan adli para cezası olarak düzenlenmişse, hakim hapis cezası veremez. 2. Hapis cezasından çevrilen adli para cezası: Kasten işlenen suçlarda 1 yılın altında hükmedilen hapis cezaları, adli para cezasına çevrilebilir. 3. Seçimlik olarak adli para cezası: Suça karşılık hem para cezası hem de hapis cezası yaptırımları uygulanır. 4. Hapis cezasıyla birlikte hükmedilen adli para cezası: Bazı suçlar açısından hem hapis hem de adli para cezasının birlikte uygulanması öngörülmüştür. Adli para cezası ödenmezse, Cumhuriyet Savcısı'nın kararıyla hükümlüye verilen para cezasının ödenmeyen kısmı hapis cezasına çevrilir.

    Yalancı şahitlik cezası paraya çevrilir mi?

    Yalancı şahitlik cezası, belirli koşullar sağlandığında paraya çevrilebilir. - 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile sonuçlanan yalancı şahitlik suçları, adli para cezasına çevrilebilir. - Bir yılı aşan cezalar ise para cezasına çevrilemez.

    Yalan tanıklığa şikayet edilirse ne olur?

    Yalan tanıklık şikayeti durumunda, şüpheli hakkında kamu davası açılır ve soruşturma başlatılır. Türk Ceza Kanunu'nun 272. maddesine göre, yalan tanıklık suçunu işleyen bir kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Şikayet, mağdur veya savcılık tarafından yapılabilir ve bu suç, re’sen soruşturulan suçlar arasında yer aldığı için, mağdurun şikayeti olmaksızın da soruşturma başlatılabilir.

    Yalan söyleyen şüpheli ceza alır mı?

    Evet, yalan söyleyen şüpheli ceza alabilir. Türk Ceza Kanunu'nun 272. maddesine göre, hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı tanıklık yapan kişiye dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir. Ayrıca, mahkeme huzurunda ya da yemin ettirerek tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde yapılan yalan tanıklık durumunda ceza bir yıldan üç yıla kadar artırılabilir.

    Yalan yere yemin cezası kaç yıl?

    Yalan yere yemin etmenin cezası, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 275. maddesine göre 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olarak belirlenmiştir.