• Buradasın

    Asliye hukuk ve asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Asliye hukuk ve asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark, görev ve yetki alanlarına göre belirlenir.
    Asliye hukuk mahkemesi, özel hukuk ilişkilerinden kaynaklanan her türlü dava ve işlere bakar 23. Sulh hukuk mahkemeleriyle birlikte temel hukuk mahkemelerini oluşturur 1.
    Asliye ticaret mahkemesi ise, kanunlarda aksi belirtilmedikçe tüm ticari davalara, dava konusu şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın bakmakla görevli mahkemedir 13. Dolayısıyla, asliye ticaret mahkemesi, asliye hukuk mahkemesinin görevine giren ticari davaların çözümlendiği mahkemedir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    İstanbul Anadolu Adliyesi asliye ceza ve asliye hukuk aynı mı?
    İstanbul Anadolu Adliyesi'nde asliye ceza ve asliye hukuk mahkemeleri farklı mahkemelerdir. Asliye ceza mahkemeleri, ceza hukuku çerçevesinde suç teşkil eden olaylara ilişkin davaları görüşmekle görevlidir. Asliye hukuk mahkemeleri ise medeni hukukla ilgili uyuşmazlıkların çözümü için yetkilidir ve konut, ticaret, aile, miras ve sözleşmeler gibi çeşitli konularda dava açılabilir.
    İstanbul Anadolu Adliyesi asliye ceza ve asliye hukuk aynı mı?
    Asliye hukuk mahkemesi neye bakar?
    Asliye hukuk mahkemesi, özel hukuka ilişkin tüm davaların görüldüğü genel görevli bir mahkemedir. Asliye hukuk mahkemesinin baktığı bazı dava türleri şunlardır: tapu iptal ve tescil davaları; borç vermeye dayalı alacak davaları; tenkis davası; babalık davası; menfi tespit ve istirdat davası; el atmanın önlenmesi davası; geçit hakkı davası; haksız işgal davası; itirazın iptali davası; kişilik haklarının korunması davası.
    Asliye hukuk mahkemesi neye bakar?
    Sulh ve asliye hukuk mahkemesi arasındaki fark nedir?
    Sulh ve asliye hukuk mahkemeleri arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Görev Alanı: Asliye hukuk mahkemeleri, genel özel hukuk uyuşmazlıklarını incelerken, sulh hukuk mahkemeleri istisnai durumlarda devreye girer ve asliye hukuk mahkemelerinin görev alanına girmeyen özel uyuşmazlıkları çözer. 2. Dava Türleri: Asliye hukuk mahkemeleri, malvarlığı ve şahıs varlığına ilişkin her türlü davaya bakarken, sulh hukuk mahkemeleri kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklar, taşınır veya taşınmaz malların paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesi gibi belirli dava türlerine bakar. 3. Mahkeme Yapısı: Asliye hukuk mahkemeleri tek hakimli mahkemeler iken, sulh hukuk mahkemeleri de tek hakimli olmasına rağmen genel mahkemelerden farklıdır. 4. Yargılama Usulü: Asliye hukuk mahkemelerinde yazılı yargılama usulü uygulanırken, sulh hukuk mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır.
    Sulh ve asliye hukuk mahkemesi arasındaki fark nedir?
    Mahallî mahkeme ve asliye hukuk mahkemesi aynı mı?
    Mahallî mahkeme ve asliye hukuk mahkemesi kavramları aynı şeyi ifade etmez. Asliye hukuk mahkemesi, genel görevli hukuk mahkemelerinden biridir ve özel hukuk uyuşmazlıklarından doğan davalara bakar. Mahallî mahkeme ise, daha genel bir terim olup, belirli bir bölge veya yerleşim yerinde bulunan mahkemeleri kapsar.
    Mahallî mahkeme ve asliye hukuk mahkemesi aynı mı?
    Ticari davalar asliye hukuk mahkemesinde görülür mü?
    Ticari davalar, asliye hukuk mahkemesinde görülebilir ancak bu durum, ticaret mahkemesinin varlığına bağlıdır. Ticaret mahkemesinin bulunduğu yerlerde ticari davalar bu mahkemede açılır.
    Ticari davalar asliye hukuk mahkemesinde görülür mü?
    Asli ticaret mahkemesi hangi davalara bakar?
    Asliye Ticaret Mahkemesi, ticari işlerle ilgili aşağıdaki davalara bakar: 1. Ticari sözleşme davaları: Taraflar arasında yapılan ticari sözleşmelere ilişkin davalar. 2. Şirketler hukuku davaları: Şirketler arasında meydana gelen özelleştirme, birleşme, bölünme, tasfiye gibi konularda. 3. İflas ve konkordato davaları: Borçlu olan bir şirketin iflas etmesi veya konkordato talep etmesi halinde, alacaklılar ile borçlular arasındaki davalar. 4. Fikri mülkiyet hukuku davaları: Marka, patent, telif hakkı gibi fikri mülkiyet konularına ilişkin davalar. 5. Gayrimenkul hukuku davaları: Ticari işletmelerin kiralanması, tapu iptali, tescil gibi konularda. Ayrıca, sigorta ve deniz ticareti hukuku davalarında da Asliye Ticaret Mahkemeleri yetkilidir.
    Asli ticaret mahkemesi hangi davalara bakar?
    Çekin iptalinde görevli mahkeme asliye hukuk mu asliye ticaret mi?
    Çekin iptalinde görevli mahkeme, Asliye Ticaret Mahkemesi'dir.
    Çekin iptalinde görevli mahkeme asliye hukuk mu asliye ticaret mi?