• Buradasın

    Sıralı amirler ve müracaat usulleri nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Sıralı amirler ve müracaat usulleri şu şekildedir:
    1. Şikayet Hakkı: Devlet memurları, amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet hakkına sahiptirler 12. Şikayetler, söz veya yazı ile en yakın amirden başlanarak silsile yolu ile yapılır ve şikayet edilen amirler atlanır 12.
    2. Tutanak Düzenleme: Sözlü şikayetler, şikayeti yapanın isteği halinde, şikayetçi ve şikayeti kabul eden amir tarafından birlikte imzalanan bir tutanakla tespit edilir ve iki tarafa verilir 13. Amir de şikayetin tutanağa geçirilmesini isteyebilir; aksi takdirde şikayet yapılmamış sayılır 13.
    3. Karar Mercii: Şikayet hakkında karar verme yetkisi, şikayet edilenin ilk disiplin amirine aittir 23. Yetkisi bulunmayan amirler, şikayetleri kendi görüşlerini de ekleyerek bir üst amire 3 gün içinde intikal ettirirler 23.
    4. Müracaat Hakkı: Devlet memurları, kurumları ile ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat hakkına sahiptirler 12. Müracaatlar hakkında karar verme yetkisi, müracaat konusunu çözümlemeye yetkili kılınan mercilere aittir 12.

    Konuyla ilgili materyaller

    İç hizmet kanununa göre amir ve üst kimdir?

    İç Hizmet Kanunu'na göre: - Amir, makam ve memuriyet itibariyle emretmek salahiyetini haiz kimsedir. - Üst, rütbe veya kıdem büyüklüğünü gösterir ve ast, üstün rütbece veya kıdemce aşağısında bulunan kimsedir.

    Mahalli amirler kimlerdir?

    Mahalli amirler, bulundukları bölgede devlet ve hükumet fonksiyonlarını kullanma yetkisine sahip kişilerdir. Başlıca mahalli amirler şunlardır: Vali: İllerde en büyük mülki amirdir. Kaymakam: İlçelerde hükümetin temsilcisi ve ilçenin genel idaresinden sorumludur. Belediye başkanı: Belediyelerde kolluk mevzuatının uygulanmasını sağlar. Muhtar: Köy ve bucaklarda kolluk amiridir.

    Amirin üstü kim olur?

    Amirin üstü, askeri hiyerarşiye göre "müfettiş" veya "komiser" gibi daha yüksek rütbeli bir kişi olabilir.

    Sıralı ne demek?

    "Sıralı" kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Sıralanmış, düzenlenmiş, dizili. 2. Yere, zamana, konuya, yönteme uygun olan.

    Memurlar net sıralı amir kim?

    Memurların sıralı amirleri, yeni Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği'ne göre şu şekildedir: 1. Vali: İl ve ilçelerde görevli bütün memurların disiplin amiri. 2. Genel Müdür: Bakanlıklarda disiplin kurulu başkanları en az genel müdür düzeyindeki yöneticiler arasından görevlendirilir. 3. İdari İşler Başkanı: Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı disiplin kurulu başkan ve üyeleri, İdari İşler Başkanı'nın onayı ile görevlendirilir. Ayrıca, büyükşehir belediyelerinde memurluktan çıkarma cezası verme yetkisi İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'na devredilmiştir.

    Mülki amir ve mülki idare amirleri aynı mı?

    Evet, "mülki amir" ve "mülki idare amiri" aynı kavramı ifade eder. Mülki idare amiri, yerel yönetimlerde en yüksek devlet memuru olarak vali ve kaymakamı kapsar.

    Amir ve sicil amiri aynı kişi olabilir mi?

    Evet, amir ve sicil amiri aynı kişi olabilir. Bu durum, personelin çalıştığı birimde birden fazla sicil amiri unvanı taşıyan kişi bulunması halinde, işbölümüne göre ilgili olan kişinin sicil amiri olması durumunda gerçekleşir.