• Buradasın

    Münhasır satış hakkı ne demek?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Münhasır satış hakkı, bir mülk sahibinin, belirli bir zaman dilimi içinde bir mülkün satışını pazarlamak için bir emlakçı ve onun atanmış temsilcisi ile yaptığı yasal bir anlaşmadır 2.
    Bu tür bir sözleşmede, mülk sahibi, emlakçının komisyonunu ödeme yükümlülüğü olmaksızın mülkünü satma hakkını saklı tutar 2.
    Ayrıca, münhasır satış hakkı dağıtım sözleşmelerinde, üreticinin, belirtilen coğrafi alanda tek bir satıcı dışındaki üçüncü kişilere malların satışını yasaklaması durumunu ifade eder 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Münhasırlık hakkı ne demek hukuk?

    Münhasırlık hakkı hukukta, bir hak veya yetkinin sadece belirli bir kişi veya grup tarafından kullanılabileceği anlamına gelir. Bu terim ayrıca şu bağlamlarda da kullanılır: - Ticaret hukuku: İmalatçının malını belirli bir bölgede rekabet görmeden satabilme hakkı. - Uluslararası hukuk: Devletin kendi ülkesi sınırları içindeki şeyler ve vatandaşlar hakkında kural koyma ve uygulama konusunda tek başına yetkili olması.

    Sınai mülkiyet hakları hangi kanunlarla korunur?

    Sınai mülkiyet hakları, aşağıdaki kanunlarla korunur: 1. 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu. 2. Paris Sözleşmesi.

    Bir şeyin telif hakkı varsa ne olur?

    Bir şeyin telif hakkı varsa, izinsiz kullanımı durumunda telif hakkı ihlali meydana gelir ve bu durum çeşitli yasal sonuçlar doğurur. Telif hakkı sahibine tanınan bazı haklar şunlardır: - Manevi haklar: Eserin umuma arz edilmesi, adın belirtilmesi, eserde değişiklik yapılmasının menedilmesi. - Mali haklar: İşleme, çoğaltma, yayma, temsil ve işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakları. Telif hakkı ihlali durumunda telif hakkı sahibi, aşağıdaki yasal yollara başvurabilir: - Tecavüzün önlenmesi ve kaldırılması: Mahkemeden ihlalin durdurulmasını ve eserin kaldırılmasını talep edebilir. - Tazminat davası: İhlal nedeniyle uğradığı maddi ve manevi zararların tazminini isteyebilir. - Ceza davası: Telif hakkı ihlali suç teşkil ediyorsa, fail hakkında ceza davası açılabilir.

    Sınaî ve fikri mülkiyet hakları arasındaki fark nedir?

    Sınaî ve fikri mülkiyet hakları arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Kapsam: Sınaî mülkiyet, sanayi ve ticaret dünyasında kullanılan yenilikleri, tasarımları ve markaları içerirken, fikri mülkiyet edebi, sanatsal ve bilimsel eserler gibi daha soyut ve manevi yaratımları kapsar. 2. Tescil: Fikri mülkiyet haklarının tescil edilebileceği bir müessese yoktur, eserler kamuya sunulmakla korunmaya başlar. 3. Koruma Süresi: Fikri mülkiyet haklarının koruma süresi, eserin yaratıcısının ölümünden itibaren 70 yıldır. 4. Hakların Niteliği: Her iki mülkiyet türünde de haklar mülkiyet nitelikleri taşır ve hukuki işlemlere konu olabilir, ancak sınaî haklarda istisnai olarak buluşçunun adını kullanma zorunluluğu dışında böyle bir zorunluluk yoktur.

    E-ticarette fikri mülkiyet hakları nelerdir?

    E-ticarette fikri mülkiyet hakları dört ana kategoride incelenir: 1. Ticari Markalar. 2. Patentler. 3. Telif Hakları. 4. Endüstriyel Tasarımlar. Bu haklar, e-ticaret işletmelerinin dijital ortamda sunduğu ürün ve hizmetlerin izinsiz kullanımını, taklit edilmesini ve ihlal edilmesini engeller.

    Münhasırlık şartı ne anlama gelir?

    Münhasırlık şartı, bir kişi veya teşebbüse, belirli bir bölgede ya da müşteri grubu için ticari faaliyette bulunma imtiyazı tanınması anlamına gelir. Bu terim ayrıca, sağlayıcı tarafından alıcıya getirilen ve sözleşme konusu mal veya hizmetlerle rekabet eden mal veya hizmetleri üretmesini, satın almasını, satmasını ya da yeniden satmasını engelleyen yükümlülükler için de kullanılır.

    Fikri mülkiyet hakları kaça ayrılır?

    Fikri mülkiyet hakları iki ana kategoriye ayrılır: telif hakları ve sınai mülkiyet hakları. Telif hakları kapsamında: - Edebiyat, müzik, sinema, resim, heykel, yazılım gibi eserler yer alır. Sınai mülkiyet hakları kapsamında ise: - Patent: Yeni ve endüstriyel uygulanabilirliği olan buluşları korur. - Marka hukuku: Ürün veya hizmetleri diğerlerinden ayıran markaların korunmasını sağlar. - Tasarım hakları: Endüstriyel ürünlerin estetik ve işlevsel tasarımlarını korur. - Coğrafi işaretler: Belirli bir yöreye özgü ürünlerin korunmasına yönelik düzenlemeler içerir.