• Buradasın

    Kesin hüküm oluşturmayan ret nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kesin hüküm oluşturmayan ret, davanın esasına girilmeden, yalnızca usul eksiklikleri nedeniyle verilen ret kararıdır 13.
    Bu tür bir ret kararı, genellikle usulden red olarak adlandırılır ve şu durumlarda verilebilir:
    • Harç ve giderlerin ödenmemesi 1.
    • Eksik veya hatalı belgeler 1.
    • Yetkisiz mahkemede açılan davalar 1.
    • Zamanaşımı 1.
    • Davacının duruşmalara katılmaması 1.
    Usulden reddedilen davalar, gerekli eksiklikler giderildiğinde yeniden açılabilir 14.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    HMK 119/2 usulden ret nedir?

    HMK 119/2 maddesine göre usulden ret, dava dilekçesinde bulunması gereken unsurların eksik olması durumunda mahkemenin davacıya kesin süre vermesi ve bu süre içinde eksikliklerin tamamlanmaması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar vermesi anlamına gelir. Bu unsurlar arasında mahkemenin adı, davalının adresi, davacının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, vakıaların açık özetleri, delillerin ve hukuki sebeplerin belirtilmesi gibi hususlar yer alır.

    Kararın gerekçesi kesin hüküm teşkil eder mi?

    Evet, kararın gerekçesi kesin hüküm teşkil eder. Kesin hüküm, bir mahkeme kararının nihai ve bağlayıcı niteliğini ifade eder ve bu kararın gerekçesi, kararın neden ve niçin verildiğini açıkladığı için önemli bir parçadır.

    Kesin hüküm hangi kısımları kapsar?

    Kesin hüküm iki ana kısma ayrılır: şekli anlamda kesin hüküm ve maddi anlamda kesin hüküm. Şekli anlamda kesin hüküm, bir kararın olağan kanun yollarıyla (itiraz, istinaf) denetlenemeyeceği durumu ifade eder. Maddi anlamda kesin hüküm ise, aynı taraflar arasında aynı konu ve sebeple tekrar dava konusu yapılamayacak olan kararları kapsar. Maddi anlamda kesin hükmün diğer kısımları şunlardır: - Koşulları: Kararın hukuken geçerli olması, nihai bir karar niteliğinde olması ve tarafların aynı olması gerekir. - Sona ermesi: Yargılamanın yenilenmesi, kanun yararına bozma ve Anayasa Mahkemesi kararları gibi istisnai durumlarla sona erebilir.

    Hangi kararlar kesin hüküm ve kesin delildir?

    Kesin hüküm ve kesin delil olarak kabul edilen kararlar şunlardır: 1. Haksız eyleme dayalı tazminat davalarına ilişkin hukuk mahkemesi kararları. 2. Sahtelik davası hakkındaki hukuk mahkemesi kararları. 3. Yaş düzeltme kararları. Ayrıca, hukuk mahkemesinin ceza mahkemesinde kesin hüküm kabul edilen kararları da kesin delil olarak değerlendirilir. Kesin delil türleri arasında ise yazılı belgeler, tanık ifadeleri, ses ve görüntü kayıtları, resmi belgeler, adli tıp raporları ve elektronik veriler yer alır.

    Reddi hakimde hangi hallerde ret talebi yapılır?

    Reddi hakim talebinde bulunulması gereken haller şunlardır: 1. Hakimin taraflardan birine öğüt vermiş veya yol göstermiş olması. 2. Hakimin, davada iki taraftan birine veya üçüncü bir kişiye kanunen gerekmediği halde görüşünü açıklamış olması. 3. Hakimin, davada tanık veya bilirkişi olarak dinlenmiş veya hakim ya da hakem sıfatıyla hareket etmiş olması. 4. Davanın, dördüncü derece de dahil yansoy hısımlarına ait olması. 5. Dava esnasında, iki taraftan biri ile hakim arasında dava veya düşmanlık bulunması. 6. Hakimin tarafsızlığından şüpheyi gerektirecek önemli bir nedenin bulunması. Reddi hakim talebi, dilekçe ile mahkemeye yapılır ve bu talep en geç ilk duruşmada ileri sürülmelidir.

    Kesin hükümsüzlük nedir?

    Kesin hükümsüzlük (mutlak butlan), bir hukuki işlemin kurucu unsurları tamam olmakla beraber, genel geçerlilik şartlarından kamu düzenini ilgilendirecek önemdeki şartların eksik olması durumunda ortaya çıkar. Kesin hükümsüzlüğü gerektiren sebepler şunlardır: - İrade beyanı sahibinin tam ehliyetsizliği; - İşlemin muvazaalı olması; - İşlem konusunun emredici hukuk kuralları, genel ahlak, kişilik hakları ve imkansız olması; - Geçerli şekil şartına uyulmaması; - Tasarruf işlemlerinde tasarruf yetkisinin olmaması. Kesin hükümsüzlük, her zaman ve herkes tarafından ileri sürülebilir ve hakim tarafından re'sen dikkate alınır.

    SMK 6. madde nispi ret nedenleri nelerdir?

    SMK 6. madde nispi ret nedenleri şunlardır: 1. Benzerlik veya Ayniyet: Başvurulan markanın, daha önce tescil edilmiş veya başvurusu yapılmış bir marka ile benzerlik veya aynılık göstermesi ve bu durumun halk tarafından ilişkilendirilme veya karıştırılma ihtimali varsa. 2. Ticari Vekil veya Temsilcinin Başvurusu: Marka sahibinin izni olmaksızın ve haklı bir sebebe dayanmaksızın ticari vekil veya temsilcinin aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer bir markayı kendi adına tescili için yaptığı başvuru. 3. Haksız Hak Edinme: Başvuru tarihinden veya rüçhan tarihinden önce, tescilsiz bir marka veya ticarette kullanılan bir işaret için hak elde edilmişse ve bu durumda işaret sahibi itiraz ederse. 4. Tanınmış Markaların Korunması: Paris Sözleşmesi uyarınca tanınmış markalar ile benzer marka başvuruları, önceki marka sahibinin itirazı üzerine reddedilir. 5. Başkasına Ait İsim veya İşaretlerin Kullanımı: Tescil başvurusu yapılan markanın başkasına ait kişi ismini, ticaret unvanını, fotoğrafını, telif hakkını veya herhangi bir fikri mülkiyet hakkını içermesi halinde. 6. Ortak Marka veya Garanti Markasının Yenilenmemesi: Ortak markanın veya garanti markasının yenilenmeme sebebiyle koruma süresinin sona ermesinden itibaren üç yıl içinde yapılan başvurular. 7. Kötüniyetle Yapılan Başvurular: Kötü niyetle yapılan marka başvuruları, itiraz üzerine reddedilir.