• Buradasın

    Kanuni grevin şartları nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kanuni grevin şartları şunlardır:
    1. Uyuşmazlık Çıkması: Grev kararı, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sırasında uyuşmazlık çıkması halinde alınır 12.
    2. İşçi Sendikası Tarafından Organizasyon: Grev, işçi sendikası tarafından organize edilir 13.
    3. 6356 Sayılı Kanun'a Uygunluk: Grev, bu kanuna uygun olarak ilan edilir 12.
    4. Kamu Düzenini Bozmama: Grev sürecinde kamu düzenini bozacak davranışlardan kaçınılır 1.
    Ayrıca, grevin geçerli olabilmesi için barışçı yolların denenmiş olması ve grev yasağı veya engelinin bulunmaması gereklidir 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Grev nedir kısaca?

    Grev, çalışanların işverene karşı isteklerini kabul ettirmek amacıyla topluca işi durdurmaları eylemidir.

    Genel grev nedir?

    Genel grev, bir ülkede tüm ekonomik ve sosyal hayatı durduracak şekilde, tüm işkollarında yapılan grev anlamına gelir. Bu tür grevler genellikle siyasi maksatlar taşır ve hükümet politikalarına, ekonomik koşullara veya işçi haklarıyla ilgili düzenlemelere karşı baskı oluşturmak amacıyla gerçekleştirilir.

    Hangi işçiler greve gidebilir?

    Tüm işçiler greve gidebilir, ancak bazı sektörlerde grev yapmak yasaktır. Grev yasağı olan meslekler şunlardır: Can ve mal kurtarma işlerinde çalışanlar; Cenaze ve tekfin işlerinde çalışanlar; Su, elektrik, havagazı, termik santrallarını besleyen linyit üretimi, tabii gaz ve petrol sondajı, üretimi, tasfiyesi, dağıtımı işlerinde çalışanlar; Banka ve noterlik hizmetlerinde çalışanlar; Kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye, şehir içi deniz, kara ve demiryolu ve diğer raylı toplu yolcu ulaştırma hizmetlerinde çalışanlar; İlaç üretimi yapan firmalar dışında, aşı ve serum imal eden işyerlerinde çalışanlar; Hastane, klinik, sanatoryum, prevantoryum, dispanser ve eczane gibi sağlıkla ilgili işyerlerinde çalışanlar.

    Grevin unsurları nelerdir?

    Grevin unsurları şunlardır: 1. İşin Bırakılması: İşçilerin topluca çalışmamak suretiyle işyerindeki faaliyeti durdurmaları veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmaları. 2. Toplu Hareket: Grevin, birden fazla işçi tarafından topluca gerçekleştirilmesi gerekir. 3. Önceden Kararlaştırılmış Olması: İşçilerin işi bırakma konusunda önceden anlaşmış olmaları veya bir işçi kuruluşunun (sendikanın) verdiği karara uymaları gerekir. 4. Belirli Bir Amaca Yönelik Olması: Grevin, işçilerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek amacıyla yapılmış olması gerekir.