• Buradasın

    İtirazın İptali Davasını kim açar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İtirazın iptali davasını, alacaklı tarafından borçluya karşı açılır 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    İtirazın iptali davası kaç yıl sürer?

    İtirazın iptali davası süresi, genellikle ilk derece mahkemesinde 1-1,5 yıl, istinafta 1 yıl ve temyizde 2 yıl olmak üzere toplamda 5 yılı bulabilir. Ancak bu süre, borcun miktarı, itirazın niteliği, borç ilişkisinin muacceliyet sebebi gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir.

    İtiraz geri çekilirse dava düşer mi?

    Evet, borçlunun (davalı) itirazını geri çekmesi durumunda dava düşer.

    İtirazın iptali davasında kesinleşme nasıl olur?

    İtirazın iptali davasında kesinleşme, mahkemenin verdiği kararın maddi ve şekli anlamda kesin hüküm niteliği taşımasıyla gerçekleşir. Bu durumda, davanın reddi kararı verildiğinde takip düşer ve alacaklının başkaca bir alacak davası açması mümkün olmaz.

    İtirazın iptali davası sırasında borç ödenirse ne olur?

    İtirazın iptali davası sırasında borç ödenirse, alacaklının bu davayı açmakta hukuki yararı kalmaz. Ancak, borçlunun itirazına konu olan borcun bir kısmını ödemesi durumunda, ödenmeyen kısım için itirazın iptali davası açılabilir.

    İtirazın iptali davasında yetkili ve görevli mahkeme nasıl belirlenir?

    İtirazın iptali davasında yetkili ve görevli mahkeme şu şekilde belirlenir: 1. Yetkili Mahkeme: Genel olarak, davalının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Ancak, icra takibinin konusu farklı unsurlara sahipse, yetkili mahkeme değişiklik gösterebilir: - İş mahkemelerinin görev alanına giren bir husussa, iş mahkemeleri yetkilidir. - Tüketici kanununa kapsamına giren bir konuyu barındırıyorsa, tüketici mahkemeleri yetkilidir. - İcra takibi ticari bir işe ilişkinse, ticaret mahkemeleri yetkilidir. 2. Görevli Mahkeme: Kanunlarda aksine bir düzenleme olmadıkça, malvarlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.

    İtirazın iptali davası kısmi açılabilir mi?

    Evet, itirazın iptali davası kısmi olarak açılabilir. Kısmi dava, bir alacağın sadece belirli bir bölümü için açılan davayı ifade eder.

    İtirazın iptali dava dilekçesi nasıl yazılır?

    İtirazın iptali dava dilekçesi aşağıdaki şekilde yazılabilir: Örnek Dilekçe: …… SULH HUKUK/ ASLİYE HUKUK/ ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ’NE İCRA MÜDÜRLÜĞÜ ESAS NO: (Buraya itiraz ile duran takip dosyasının esası yazılır) DAVACI : (İsim soyisim TC) ADRES : (Adresiniz yazılmalıdır) VEKİLİ : (Kendinizi bir vekil ile temsil ettiriyorsanız bilgileri yazılır) ADRES : (Vekilinizin adresi yazılır) DAVALI : (Borçlunun isim soyisim TC bilgileri yazılır) ADRES : (Borçlunun adres bilgileri yazılır) VEKİLİ : (Borçlunun vekili var ise bilgileri yazılır) ADRES : (Vekilin adresi yazılır) DAVA KONUSU : …..İcra Müdürlüğünün …. Esas numarası yazılı dosyası kapsamında başlatılan icra takibine davalı haksız olarak itiraz etmiş olup hukuka aykırı bu itirazın iptali ile icra takibinin devamına karar verilmesini, bununla birlikte davalının kötü niyetle itiraz etmesinden alacağın %20 sinden aşağı olmamak üzere icra inkâr tazminatına hükmedilmesi talebimizin sunulmasından ibarettir. Açıklamalar: Burada alacağınızı, alacağınızın kaynağını, itirazı, konudan ana hatlarıyla bahsederek yazmalısınız. Hukuki Sebepler: İcra İflas Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu vs. ilgili mevzuat. Hukuki Deliller: … İcra Müdürlüğü … Esaslı dosya, … nolu fatura, sevk belgeleri, yazışmaları, tanık, bilirkişi raporu, yemin, keşif vs. tüm sair deliller. Sonuç ve İstem: Yukarıda kısaca izah olunan sebeplerle; 1. Davamızın KABULÜNE, 2. Hukuka aykırı olan itirazın KALDIRILARAK TAKİBİN DEVAM ETMESİNE, 3. Alacağın %20’sinden aşağı olmamak üzere İCRAİ NKAR TAZMİNATINA, 4. Yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin davalıdan TAHSİLİNE karar verilmesini bilvekale talep ederiz. …../../…. Davacı …