• Buradasın

    İhyası istenen şirket iki kez ihya edilebilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, ihyası istenen şirket iki kez ihya edilebilir.
    Türk Ticaret Kanunu'nun 547. maddesi uyarınca, daha önce tasfiye edilmiş ve ticaret sicilinden terkin edilmiş bir şirket, ek tasfiye işlemleri için yeniden ihya edilebilir 12. Bu süreç, şirketin hukuki varlığının geçici olarak yeniden kazanılmasını sağlar 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    İhyaya alınan şirket ne zaman faaliyete geçer?

    İhyaya alınan şirket, ihya davasının olumlu sonuçlanması ve mahkemenin tescil kararını vermesinin ardından faaliyete geçer. Türk Ticaret Kanunu'na göre, ticaret sicilinden silinmiş bir şirketin ihyası için silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde dava açılması gerekmektedir.

    Re'sen terkin edilen şirket ihya edilebilir mi?

    Evet, re'sen terkin edilen bir şirket ihya edilebilir. Bunun için, şirketin tasfiyeden önceki merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi'nde "şirketin ihyası davası" açılması gerekmektedir. Davanın haklı görülmesi durumunda, şirketin ihyasına karar verilir ve şirket tekrar ticaret siciline tescil edilerek tüzel kişilik kazanır.

    İflas eden şirket ihyası nasıl yapılır?

    İflas eden bir şirketin ihyası, ticaret mahkemesinde açılacak bir dava ile gerçekleştirilebilir. Bu davayı şu kişiler açabilir: şirket tasfiye memuru veya kurulu; şirketin tasfiyeden önceki son yönetim kurulu üyeleri; şirket ortakları; o şirkette daha önce çalışmış herhangi bir işçi; şirket alacaklıları. Dava sürecinde ihya gerekçeleri delilleriyle birlikte sunulmalıdır. Bu tür teknik konularda hak kaybı yaşamamak adına, konusunda uzman bir avukattan destek almak önemlidir.

    İhyaya konu mal varlığı nasıl tespit edilir?

    İhyaya konu mal varlığının tespiti için aşağıdaki adımlar izlenebilir: 1. Miras Araştırması: İlgili mirasçılar, miras bırakanın mal varlığı ile ilgili olarak Tapu ve Kadastro Müdürlükleri, bankalar, Trafik Tescil Şube Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Vergi Daireleri gibi kurumlara yazılı olarak başvuruda bulunarak bilgi edinebilirler. 2. E-Devlet Kullanımı: E-devlet üzerinden miras bırakana ait banka mevduat ve katılım hesapları, tapu kayıtları ve araç kayıtları gibi bilgilere ulaşılabilir. 3. Terekenin Tespiti Davası: Eğer yapılan araştırmalar yeterli olmazsa, terekenin tespiti davası açılması gerekebilir. 4. İmar ve İhya Davaları: Taşınmazların imar durumunun düzeltilmesi veya tescilinin yapılabilmesi için imar ve ihya davalarına başvurulabilir.

    Ticaret sicili ihya davası nasıl açılır?

    Ticaret sicili ihya davası, tasfiye edilerek ticaret sicilinden terkin edilmiş bir şirketin yeniden canlandırılması için açılır. Bu dava, aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilir: 1. Davanın Açılması: Dava, şirketin tasfiye memuru, son yönetim kurulu üyeleri, şirket ortakları veya şirket alacaklıları tarafından, şirketin tasfiye edildiği yerin Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılır. 2. Gerekçelerin Sunulması: Davada, şirketin ihya gerekçeleri delilleriyle birlikte sunulur. 3. Davalıların Belirlenmesi: Davada, şirketle birlikte şirketin üyesi olduğu Ticaret Sicil Müdürlüğü de davalı olarak gösterilir. 4. Kararın Verilmesi: Mahkeme, davayı haklı görürse şirketin ihyasına karar verir ve şirket yeniden ticaret siciline tescil edilerek tüzel kişilik yeniden kazanılır. İhya davası açarken, uzman bir avukattan destek almak teknik konularda hak kaybı yaşamamak adına önemlidir.

    İhya davası şartları nelerdir?

    İhya davası şartları genel olarak iki ana kategoriye ayrılır: imar ve ihya ile şirketin ihyası davaları için: 1. İmar ve İhya Davası Şartları: - İhya edilecek arazi, Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup kamu hizmetine tahsis edilmemiş olmalıdır. - Masraf ve emek sarf edilerek tarım arazisi haline getirilmiş olmalıdır. - Davasız ve aralıksız olarak 20 yıllık zilyetlik şartı aranır. - İlgili arazinin ormanlık veya makilik olmaması gerekir. 2. Şirketin İhyası Davası Şartları: - Şirket, tasfiye edilmiş ve ticaret sicilinden terkin edilmiş olmalıdır. - İhyayı zorunlu kılan durumlar arasında, şirketin malvarlığı dağıtımı sırasında bazı aktiflerin dağıtım dışında kalması veya organlara karşı sorumluluk davası açılması gibi nedenler bulunur. - Yeniden tescil isteği, korunmaya değer bir menfaate dayanmalıdır ve bu menfaat inandırıcı delillerle açıklanmalıdır.

    Şirket ihyası kaç yıl sürer?

    Şirketin ihyası, silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde gerçekleştirilebilir.