• Buradasın

    İdari soruşturma ne demek?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İdari soruşturma, kamu kurumlarında görev yapan personelin hukuka aykırı davranışları veya görevini kötüye kullanması durumunda başlatılan bir süreçtir 12.
    Bu soruşturmanın amacı:
    • Olayın gerçekleşme nedenlerini ve sorumlularını belirlemek 2;
    • Kuralların ihlali varsa gerekli önlemleri almak ve benzer olayların tekrarlanmasını engellemektir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    DDK hangi durumlarda soruşturma açabilir?

    Devlet Denetleme Kurulu (DDK), aşağıdaki durumlarda soruşturma açabilir: 1. Kamu kurum ve kuruluşlarında: İdarenin hukuka uygunluğunun, düzenli ve verimli şekilde yürütülmesinin sağlanması amacıyla. 2. Sermayesinin yarısından fazlasına katıldığı kuruluşlarda: Yurt içi ve yurt dışı ortaklıklar ve her türlü birimlerinde. 3. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında: İşçi ve işveren meslek kuruluşlarında. 4. Kamuya yararlı dernekler ve vakıflarda: Bu tür sivil toplum kuruluşlarında. 5. Askeri birimlerde: Genel Kurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Milli Savunma Üniversitesi gibi askeri kuruluşlarda. Ayrıca, DDK, ivedi durumlarda doğrudan soruşturma başlatabilir ve gerekli gördüğü takdirde diğer denetim birimlerini koordine edebilir veya devralabilir.

    Soruşturmayı kim açar?

    Soruşturmayı Cumhuriyet Savcısı açar.

    İdari soruşturma kaç ay sürer?

    İdari soruşturmanın süresi, kanunda belirtilen herhangi bir süre sınırlaması olmamasına rağmen, somut olayın özelliğine göre makul bir sürede tamamlanması gerekmektedir. Genel olarak, idari soruşturmalar 1 ay ile 1 yıl arasında sürebilir.

    Kovuşturma ve soruşturma arasındaki fark nedir?

    Kovuşturma ve soruşturma arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Soruşturma: Bir suçun işlendiğine dair ilk bilgiler elde edildiğinde başlar ve suçun araştırılması, delil toplanması sürecini kapsar. 2. Kovuşturma: Soruşturma aşamasının ardından başlayarak mahkeme sürecini kapsar.

    İdari dava türleri nelerdir?

    İdari dava türleri üç ana kategoriye ayrılır: 1. İptal Davası. Örnek: Belediyenin verdiği ruhsatı hukuka aykırı şekilde iptal etmesi. 2. Tam Yargı Davası (Tazminat Davası). Örnek: Belediyenin haksız kamulaştırma kararı nedeniyle maddi zarara uğrayan kişinin tazminat davası açması. 3. İdari Sözleşmelerden Kaynaklanan Davalar. Örnek: Devletin ihale ile verdiği bir projede haksız fesih yapması durumunda yüklenici firmanın dava açması.

    Soruşturma nedir?

    Soruşturma, bir suç şüphesiyle Cumhuriyet Savcısı tarafından başlatılan ve dava açılması veya açılmasına gerek olmadığı şeklinde sonuçlanan ceza hukuku sürecidir. Soruşturma aşamasında savcı, delilleri toplar, şüpheli ve tanıkları dinler, koruma tedbirleri alır ve kamu davası açmaya yer olup olmadığına karar verir. Soruşturmanın sona ermesi durumunda savcı, ya iddianame düzenleyerek mahkemeye başvurur ya da kovuşturmaya yer olmadığı kararı gibi diğer kararlardan birini verir.

    Resen soruşturma ne anlama gelir?

    Resen soruşturma, hukuki bir tabir olup "kendiliğinden yapılan araştırma" anlamına gelir. Bu terim, şikayet söz konusu olmasa da kendiliğinden başlatılan inceleme, araştırma ve soruşturma için kullanılır.