• Buradasın

    İdari personel görevde yükselme sınavında hangi sorular sorulur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İdari personel görevde yükselme sınavında sorulan sorular, ortak konular ve alan bilgisi konuları olmak üzere iki ana başlık altında toplanmaktadır 13.
    Ortak sınav konuları şunlardır:
    1. T.C. Anayasası 13.
    2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 13.
    3. İnsan Hakları ve Demokrasi 1.
    4. Türk Dil Bilgisi ve Yazışma Kuralları 13.
    5. Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 13.
    6. Genel Kültür ve Genel Yetenek 1.
    7. Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri 13.
    Alan bilgisi konuları ise sınavın yapılacağı unvana göre değişiklik göstermektedir 13. Örneğin, sayman unvanı için sorulan alan bilgisi soruları arasında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 6245 sayılı Harcırah Kanunu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu yer almaktadır 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Görevde Yükselme Sınavı için hangi deneme?

    Görevde yükselme sınavı için deneme sınavları çeşitli yayınevleri tarafından sunulmaktadır. İşte bazı seçenekler: 1. Hepsiburada: Görevde yükselme sınavlarına yönelik konu anlatımlı kitaplar, soru bankaları ve denemeler sunmaktadır. 2. Gyskampus: Görevde yükselme sınavı hazırlık sürecinde deneme sınavları ve diğer kaynakları içermektedir. 3. Yakinegitim: Adalet Bakanlığı görevde yükselme sınavı için çıkmış sorular ve deneme sınavları sunmaktadır. 4. Bembirsen: Mahalli idareler personeline yönelik görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı için deneme sınavları hazırlamıştır.

    Belediyelerde görevde yükselme sınavına kimler girebilir?

    Belediyelerde görevde yükselme sınavına sadece ilgili kurumda halen görev yapmakta olan kadrolu memurlar girebilir. Diğer şartlar ise çalışılan kurumun yönetmeliklerine göre değişiklik gösterebilir, ancak genel olarak: Belirli bir kıdeme sahip olmak gereklidir; birçok kurumda görevde yükselme sınavına girebilmek için en az 1 yıl hizmet süresinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Eğitim şartı aranabilir; bazı unvanlar için lisans mezunu olmak şartı vardır. Sicil ve disiplin durumu görevde yükselme sınavına girilmesini etkilemez.

    Görevde yükselmede sözlü sınavı kim yapar?

    Görevde yükselmede sözlü sınavı, ilgili bakanlığın sınav kurulu tarafından yapılır.

    Görevde yükselmede sözlü sınavda nelere bakılır?

    Görevde yükselmede sözlü sınavda adaylara aşağıdaki kriterlere göre değerlendirme yapılır: 1. Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi. 2. Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü. 3. Liyakat, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışların göreve uygunluğu. 4. Özgüven, ikna kabiliyeti ve inandırıcılık. 5. Genel kültür ve genel yetenek. 6. Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklık. Sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.

    2577 sayılı kanun görevde yükselme sınavında hangi konular var?

    2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, görevde yükselme sınavlarında sınav konu başlıklarından biridir.

    Görevde yükselme sınavında sözlü puan nasıl hesaplanır?

    Görevde yükselme sınavında sözlü puan, sınav kurulunun her bir üyesinin verdiği puanların aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır. Sözlü sınavda değerlendirilen kriterler ve her bir kriterin puan ağırlığı şunlardır: 1. Yazılı sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi (50 puan). 2. Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü (10 puan). 3. Liyakat, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışların göreve uygunluğu (10 puan). 4. Özgüven, ikna kabiliyeti ve inandırıcılık (10 puan). 5. Genel kültür ve genel yetenek (10 puan). 6. Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklık (10 puan). Sözlü sınavda başarılı olabilmek için en az 70 puan almak gerekmektedir.

    Görevde Yükselme Sınavı Soruları Nereden Çıkıyor?

    Görevde yükselme sınavı soruları, ilgili kurumların kendi yönetmelik ve mevzuatlarına göre hazırlanmaktadır. Örneğin, Mahalli İdareler Görevde Yükselme Sınavı soruları, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu gibi mahalli idareler kanunlarına göre belirlenmektedir. Ayrıca, Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavları soruları da Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmaktadır.