• Buradasın

    Hangi durumlarda tanıkla ispat yapılabilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tanıkla ispat, belirli durumlarda hukuk davalarında delil olarak kullanılabilir:
    1. Akrabalar arasındaki işlemler: Altsoy ve üstsoy, kardeşler, eşler, kayınbaba, kaynana ile gelin ve damat arasındaki hukuki işlemlerde tanık delili kabul edilir 15.
    2. Senede bağlanmaması teamül olan işlemler: İşin niteliğine ve tarafların durumlarına göre senede bağlanması alışılmış olmayan hukuki işlemlerde tanıkla ispat yapılabilir 14.
    3. Olağanüstü durumlar: Yangın, deniz kazası, deprem gibi senet alınmasında imkânsızlık veya olağanüstü güçlük bulunan hâllerde yapılan işlemlerde tanık dinlenebilir 14.
    4. İrade bozuklukları: Hukuki işlemlerde irade bozukluğu (hata, hile, ikrah, gabin) iddiaları varsa, tanık dahil her türlü delille ispat yapılabilir 14.
    5. Muvazaa iddiaları: Hukuki işlemlere ve senetlere karşı üçüncü kişilerin muvazaa iddiaları durumunda tanık delili kullanılabilir 14.
    Genel olarak tanık beyanı, takdiri bir delil olup, hakimi bağlayıcı değildir ve diğer delillerle desteklenmesi gerekmektedir 23.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Delil tespt davasında tanık dinlenir mi?
    Evet, delil tespiti davasında tanık dinlenebilir.
    Delil tespt davasında tanık dinlenir mi?
    Tanık listesinde hangi vakıalar hakkında tanıklık yapacağı belirtilmezse ne olur?
    Tanık listesinde hangi vakıalar hakkında tanıklık yapılacağı belirtilmezse, bu tanıkların dinlenilmesi mümkün olmaz ve ikinci bir tanık listesi de verilemez.
    Tanık listesinde hangi vakıalar hakkında tanıklık yapacağı belirtilmezse ne olur?
    Maddi vakia tanıkla ispatlanabilir mi?
    Evet, maddi vakıalar tanıkla ispatlanabilir. Tanık beyanı, hukukumuzda takdiri delillerden biridir ve mahkeme tanık beyanlarını yorumlayarak karar verir.
    Maddi vakia tanıkla ispatlanabilir mi?
    Tanık delili hangi durumlarda kesinlik kazanır?
    Tanık delili, belirli koşullarda kesin delil niteliği kazanabilir: 1. Senetle İspat Zorunluluğunun İstisnaları: Senetle ispat zorunluluğu olan durumlarda, karşı tarafın açık muvafakati veya bir delil başlangıcı varsa tanık delili kesin delil olarak kabul edilebilir. 2. Tek Başına Delil Olarak Yeterliliği: Bazı özel durumlarda (örneğin, malvarlığı değerlerinin ispatında), tanık beyanı tek başına kesin delil olarak değerlendirilebilir. 3. Diğer Delillerle Desteklenme: Tanık beyanlarının, dosyadaki diğer somut delillerle desteklenmesi ve bu delillerle uyumlu olması durumunda kesinlik kazanır. Genel olarak ise tanık delili, takdiri delil niteliği taşır ve hakimi bağlayıcı değildir; hakim, tanık beyanlarını serbestçe değerlendirerek hükme esas alıp almayacağına karar verir.
    Tanık delili hangi durumlarda kesinlik kazanır?
    HMK bilgi sahibi tanık zorla getirilebilir mi?
    Evet, Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) uyarınca bilgi sahibi tanık zorla getirilebilir. Usulüne uygun olarak çağrıldığı halde mazeret bildirmeksizin gelmeyen tanık, gelmemesinin sebep olduğu giderlere ve beşyüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına çarptırılarak zorla mahkemeye getirilir.
    HMK bilgi sahibi tanık zorla getirilebilir mi?
    Tanık beyanı tek başına yeterli delil midir?
    Tanık beyanı, tek başına yeterli bir delil olarak kabul edilmez. Ceza muhakemesinde tanık beyanı, takdiri delil niteliği taşır ve hakimi bağlayıcı değildir. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre de tanık beyanı, tek başına kesin delil niteliği taşımaz ve diğer delillerle desteklenmesi gerekir.
    Tanık beyanı tek başına yeterli delil midir?
    Tanık sorgulama hangi ilkeye dayanır?
    Tanık sorgulama, çelişmeli yargılama ve silahların eşitliği ilkelerine dayanır.
    Tanık sorgulama hangi ilkeye dayanır?