Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Envanter onay süresi geçerse, yani defterlerin tasdiki yasal süre içinde yaptırılmazsa, aşağıdaki sonuçlar doğar:
- İkinci derece usulsüzlük cezası: Vergi Usul Kanunu'nun 352/II-6. maddesi uyarınca, tasdik işleminin süresinin sonundan başlayarak bir ay içinde yaptırılmamış olması durumunda ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanır 12.
- Birinci derece usulsüzlük cezası: Tasdik işleminin yaptırılmamış olması (yasal sürenin sonundan başlayarak bir ay geçtikten sonra tasdik ettirilen defterler de tasdik ettirilmemiş sayılır) durumunda, birinci derece usulsüzlük cezası ve bu fiilin re’sen takdir nedeni sayılması nedeniyle cezanın iki kat kesilmesi gerekir 12.
- İdari para cezası: Türk Ticaret Kanunu kapsamında tasdike tabi defterlerin tasdik işlemlerinin yaptırılmaması halinde idari para cezası uygulanır 13.
- Katma değer vergisi indirimi: Tasdik ettirilmemiş defterlere kaydedilen faturalarda yer alan katma değer vergisinin indirimi mümkün olmaz 12.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: