• Buradasın

    Amele Birliğinde kimler çalışabilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Amele Birliği'nde çalışabilecek kişiler, Zonguldak ve çevresinde kömür havzasında çalışan işçilerdir 23.
    Türkiye Taşkömürü Genel Müdürlüğü, Karaelmas Elektrik Dağıtım A.Ş., Çatalağzı İşletme Müdürlüğü ve Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. Kuzey-Batı Anadolu Şebeke İşletme Grup Müdürlüğü'nde görev yapan işçiler, Amele Birliği kapsamında değerlendirilmektedir 3.
    Ayrıca, belirli koşulları sağlayan kişiler isteğe bağlı üye olarak da Amele Birliği'nde yer alabilir 5.
    Amele Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet göstermektedir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Amele birliği kime bağlı?

    Amele Birliği, günümüzde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet göstermektedir. İlk kurulduğu yıllarda İktisat Vekaleti'ne (Ekonomi Bakanlığı) bağlı olan Amele Birliği, 1946'da Çalışma Bakanlığı'na, 1974'te Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na, 1983'te ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı bir birim olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

    Kimler işçi olarak kabul edilir?

    İşçi olarak kabul edilen kişiler: Bir işverene bağlı olarak çalışanlar; İş sözleşmesiyle işe alınanlar; Aylık ya da haftalık bir ücret karşılığı çalışanlar; Emir-komuta zincirine uyanlar. İşçi statüsünde olmayan kişiler: Memurlar ve kamu görevlileri; Deniz ve hava taşıma işlerinde çalışanlar; Ev hizmetlerinde çalışanlar; Çıraklar ve stajyerler (tam işçi haklarına sahip değillerdir).

    Amele ne iş yapar?

    Amele, genellikle fiziksel emek ve ağır iş gücü gerektiren, belirli bir uzmanlık veya eğitim gerektirmeyen işlerde çalışır. Bazı amele iş örnekleri: inşaat sektöründe beton dökme, taş taşıma, çatı yapma gibi görevler; fabrikalarda montaj ve üretim süreçleri; tarımda toprak işleme, ürün hasat etme ve işleme. Amele kelimesi, halk arasında zaman zaman olumsuz bir çağrışım yapabilir, çünkü genellikle düşük statülü ve niteliksiz işlere atıfta bulunur.