Ruminantlarda rumen, sindirim ve beslenme açısından büyük önem taşır. Rumenin bazı işlevleri: Mikrobiyal fermantasyon: Rumen, sindirilen yiyeceklerin ilk olarak mikrobiyal fermantasyona uğradığı yerdir. Enerji temini: Rumen mikroorganizmalarının faaliyetleri sonucunda, uçucu yağ asitleri (UYA) oluşur ve bu, ruminantların enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. Protein sentezi: Azot kaynakları, mikroorganizmalar tarafından mikrobiyel proteinlere dönüştürülür. Vitamin sentezi: Rumen mikroorganizmaları, B grubu vitaminleri sentezler. Tamponlama: Tükürük, rumen pH'sını dengelemeye yardımcı olur. Bu nedenle, rumen mikroorganizmalarının sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için rumen ortamının sıcaklık, besin ve pH gibi değerlerinin belirli aralıklarda tutulması gerekir.