Buradasın
Aşısız fındık ile aşılı fındık arasındaki fark nedir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Aşısız fındık ve aşılı fındık arasındaki temel farklar şunlardır:
- Genetik Yapı: Aşılı fındık, iyi özelliklere sahip bir meyve çeşidinin uygun anaç üzerine aşılanmasıyla elde edilir ve genetik olarak sabit ve güvenilirdir 1. Aşısız fındık ise tohumdan yetişen, doğal gelişim gösteren fidanlardır ve genetik yapısı değişken olabilir 1.
- Meyve Kalitesi ve Türü: Aşılı fidanlar, meyve kalitesi, rengi ve aroması önceden bilinen, genellikle daha büyük, tatlı ve pazar değeri yüksek meyveler verir 12. Aşısız fındıkta ise çıkan meyvenin ana bitkiye benzemeyebileceği ve meyve tipinin belirsiz olduğu görülür 1.
- Dayanıklılık: Aşılı fidanlar, iklime ve toprağa uygun anaç seçilerek daha dirençli hale getirilir 1. Aşısız fidanlar ise doğal koşullara uyum sağlayabilir ancak hastalıklara karşı daha savunmasızdır 1.
- Verime Geçiş Süresi: Aşılı fidanlar, daha hızlı ve düzenli bir şekilde verime geçer 12. Aşısız fidanların meyveye geçmesi ise daha uzun zaman alır (6-10 yıl) 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: