Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çiğ sütte hijyen sağlamak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Sağım hijyeni: Sağımdan önce meme başları yıkanmalı ve kurulanmalıdır 1. Sağımı yapan kişi, sağımdan önce ellerini yıkamalı ve sağım boyunca temiz tutmalıdır 12.
- Üretim hijyeni: Sağımda kullanılan ve sütün temas ettiği tüm araç-gereçler her sağımdan sonra temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir 15.
- Depolama ve soğutma: Sağımdan hemen sonra süt, kalitesine olumsuz etkisi olmayan temiz bir yerde toplanmalı ve 8°C'nin altına soğutulmalıdır 25.
- Çevresel hijyen: Sağım yerleri, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen zemin ve duvarlara sahip olmalıdır 2.
- Personel hijyeni: Süt sağımını ve ilgili işlemleri gerçekleştiren kişiler, sağıma uygun temiz kıyafetler giymelidir 12.
Bu önlemler, sütün mikroorganizma yükünü ve kalıntı madde içermesini azaltarak hijyenini sağlar.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: