Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Titre edilebilir asitlik, bir gıdanın toplam asit konsantrasyonunu ifade eder ve aşağıdaki yöntemlerle hesaplanır:
- pH Ölçümü: pH değeri 4,0 ile 4,6 arasında olan ürünler için pH veya potansiyometrik ölçüm kullanılır 1. Bu yöntem, çözeltideki H+ iyonlarının konsantrasyonunu ölçerek asitliği belirler 3.
- Titrasyon: Asit-baz titrasyonu, redoks titrasyonu veya kolorimetrik titrasyon yöntemleri ile yapılır 13. Bu süreçte, numune, asidi nötralize eden güçlü bir baz ile titre edilir ve eklenen baz miktarı dikkate alınarak asitlik hesaplanır 2.
Hesaplama formülleri, kullanılan spesifik yönteme göre değişebilir. Örneğin, peynirde titre edilebilir asitlik, 100 g numunedeki asitlerin toplam milieşdeğer sayısı olarak hesaplanır ve laktik asit cinsinden sonuç verilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: