Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Newton, kalkülüsü 1660'ların ortalarında, büyük veba salgını nedeniyle karantinada olduğu dönemde "fluxions" adını verdiği bir matematiksel yöntem geliştirerek keşfetmiştir 4.
Bu yöntem, anlık değişim oranlarını ve biriken miktarları analiz etmesine olanak tanımış ve bugünkü kalkülüsün temelini oluşturmuştur 4. Ancak Newton, akademik çevrelerden gelecek olası eleştirilerden çekinerek bulgularını hemen yayınlamamış, notlarını matbaacı John Collins’e vererek beklemesini istemiştir 34.
Newton ve Leibniz, birbirinden bağımsız olarak kalkülüsü geliştirmişlerdir 345. Leibniz, 1670'lerde benzer bir çerçeve oluşturmuş ve kalkülüsü 1684'te dünyaya tanıtan ilk çalışmasını yayımlamıştır 4.
Tarihçiler, günümüzde Newton ve Leibniz'in kalkülüsü bağımsız olarak geliştirdiği konusunda hemfikirdir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: