Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Dondurularak kurutma (liyofilizasyon), mikroorganizmaların hücre canlılığını yüksek ölçüde koruyabilen ve sevkiyat ile depolama kolaylığı sağlayan bir yöntemdir 3. Ancak, dondurarak kurutma işleminin başarısı, ön dondurma sıcaklığı, soğutma hızı, koruyucu ajanların türü ve konsantrasyonu gibi birçok faktöre bağlıdır 3.
Örneğin, Gamze Üçok'un 2020 yılında tamamladığı doktora tezinde, ekşi hamurdan izole edilen Lactobacillus plantarum bakterisinin dondurularak kurutulması incelenmiştir 1. Bu çalışmada, farklı süt yan ürünlerinin kriyoprotektif rolleri araştırılmış ve rennet kazein hariç, kullanılan tüm kriyoprotektanların avantaj sağladığı belirlenmiştir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: