• Buradasın

    Kendi kaderimizi kendimiz çizeriz sözü kime ait?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    "Kendi kaderimizi kendimiz çizeriz" sözü, Mutezile (Kaderiye) ekolüne aittir 124. Bu ekol, insanların kendi fiillerinin yaratıcısı olduğunu iddia eder 124.
    Bu anlayış, İslam'ın genel prensiplerine aykırı kabul edilir 13.
    Ayrıca, bu ifadeye ait olduğu belirtilen bir kaynak, Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun nihathatipoglu.com'daki "Kaderimizi Kendimiz Çizeriz" başlıklı yazısıdır 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    İnsanın kaderi kendi elinde midir?

    İnsanın kaderi kendi elinde değildir, çünkü kader, Allah'ın olmuş ve olacak her şeyi bilmesi anlamına gelir. Ancak, insanın kendi iradesiyle yaptığı işlerde kaderin rolü yoktur. Kur'an-ı Kerim'de de belirtildiği gibi kader, kişinin eğilimlerine, bilinçli tercihleriyle ortaya koyduğu tutum ve davranışlarına bağlıdır.

    İnsan kendi çabasıyla kaderini değiştirebilir mi?

    Bazı İslam âlimlerine göre, insan kendi çabasıyla kaderini değiştirebilir. Din İşleri Yüksek Kurulu'na göre ise insanın kendi iradî fiillerini tercih etmesi ve yönlendirmesi, kaderin değişmesi olarak değerlendirilemez. Kader konusu, dini ve bilimsel açıdan karmaşık ve tartışmalı bir konudur.

    Kader kendi çabamıza bağlıdır kimin sözü?

    "Kader kendi çabamıza bağlıdır" ifadesi, İsra Suresi 13. ayetinin bir yorumu olarak ortaya çıkmıştır. Bu ayetin doğru meali şu şekildedir: "Biz, her insanın kuşunu (işlediklerini, yaptıklarını) kendi boynuna doladık, kıyamet gününde onun için açılmış olarak önüne konacak bir kitap çıkarırız". Bu yorum, kişinin yaptıklarından sorumlu olduğunu ve bu sorumluluğun boynuna asılı gibi olduğunu, her insanın amellerinin sonucuyla yüzleşeceğini vurgular.