Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Hidroliz derecesi, bir maddenin su ile reaksiyona girerek ne kadar parçalandığını ifade eder. Genellikle, monomer sayısının 1 eksiği kadar su harcanır 15. Örneğin, proteinlerin hidrolizi sırasında protein + (n-1) su = n aminoasit formülü kullanılır 5.
Hidroliz türleri:
- Asit hidrolizi: Asit varlığında gerçekleşir 4.
- Temel hidroliz: Su yerine soda veya hidroksit iyonları içeren çözeltiler kullanılır 4.
- Ester hidrolizi: Ester + su = alkol + karboksilik asit şeklinde gerçekleşir 4.
Hidroliz oranı, reaksiyon ortamında reaktiflerin stokiyometrik miktarlarda eklenmesi sırasında farklı değerlere ulaşabilir. Örneğin, bir esterin su ile hidrolizinde, birincil alkol oluşumu için dönüşüm oranı %33, ikincil için %40 ve üçüncül için %95'tir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: