• Gündem
  • Alışveriş
  • Finans
  • YaCevapYaCevap
  • Seyahat
  • Video
  • Görsel
  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Psikoloji ve İlişkiler
  • Bilim ve EğitimBilim ve Eğitim
  • Yemek
  • Kültür ve Sanat
  • Filmler ve Diziler
  • Ekonomi ve Finans
  • Oyun
  • Spor
  • Güzellik ve Moda
  • Faydalı İpuçları
  • Otomobil
  • Hukuk
  • Seyahat
  • Hayvanlar ve doğa
  • Sağlık
  • Diğer
  • Buradasın
    • YaCevap ›
    • Bilim ve Eğitim ›

    Denatürasyona yol açan sıcaklık nedir?

    • Bilim
    • Kimya
    • Protein

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Denatürasyona yol açan sıcaklık, proteinlerin 40 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda kararsızlaşmaya başladığı ortalama çevre koşullarıdır 3.
    Ancak, bu değer proteinin türüne ve çevresel faktörlere göre değişebilir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. 9lib.net
        1
      2. evrimagaci.org
        2
      3. tr.thpanorama.com
        3
      4. idrisgokalp.com.tr
        4
      5. fiyatlarinedir.com.tr
        5
    • Farklı proteinlerin denatürasyon sıcaklıkları nelerdir?

    • Proteinlerin stabilitesi nasıl artırılır?

    • Denatürasyona neden olan diğer faktörler nelerdir?

    • Daha fazla bilgi

    Konuyla ilgili materyaller

    Enzimlerin yüksek sıcaklıkta denatürasyonu nasıl önlenir?

    Enzimlerin yüksek sıcaklıkta denatürasyonunu önlemek için ısıl işlem sonrası ürünün soğukta saklanması önerilir. Bu, enzim aktivitesini en aza indirir ve stabilitesini korur. Ayrıca, fiziksel yöntemler (örneğin, hızlı elektron demetleri, ultraviyole ve X ışınları) ve kimyasal maddeler (antibiyotikler, haşarat öldürücüler, bakterisitler) de enzim aktivitesini kontrol altında tutmak için kullanılabilir.
    • Kimya
    • Biyokimya
    • Enzimler
    • Sıcaklık
    5 kaynak

    Enzimlerin denatürasyonuna neden olan faktörler?

    Enzimlerin denatürasyonuna neden olan bazı faktörler şunlardır: Sıcaklık: Ortam sıcaklığının artması, enzimlerin denatürasyonuna yol açar. Kimyasal maddeler: Deterjan, çamaşır suyu, alkol gibi kimyasal bileşenler denatürasyona neden olabilir. Yüksek radyasyon. PH değeri: PH değişiklikleri, enzimlerin yapısını bozabilir. Mekanik güçler: Aşırı karıştırma gibi fiziksel etkiler denatürasyonu tetikleyebilir. Yüksek tuz konsantrasyonları: Proteinlerin stabilitesini azaltır.
    • Biyokimya
    • Enzimler
    5 kaynak

    Denatürasyon nedir?

    Denatürasyon, protein veya nükleik asitlerin doğal yapısında mevcut olan sekonder, tersiyer ve kuaterner yapılarının bazı fiziksel (yüksek sıcaklık, radyasyon) ve kimyasal (kuvvetli asit veya baz, organik çözücüler, yoğun inorganik tuz çözeltisi) dış etkilerle bozularak primer yapılarına dönüşmeleri sürecidir. Denatürasyonun bazı örnekleri: Yumurtanın sahanda pişirilmesi sonucunda yumurtanın ısı etkisiyle katılaşması ve beyaza dönmesi. Kaynamış sütün üzerinde oluşan kaymak. Denatürasyonun bazı nedenleri: Sıcaklık artışı; Virüsler; Kimyasal içerikli bileşenler ve maddeler; Yüksek radyasyon. Denatürasyon, maddenin yapısına ve çevresel etkenlere bağlı olarak geçici ya da kalıcı olabilir.
    • Biyoloji
    • Kimya
    • Protein
    5 kaynak

    Denatüre ne demek?

    "Denatüre" kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Kimyasal Anlamda: Bir maddenin, özellikle proteinlerin, ısı, asit, baz veya diğer kimyasal ajanlar tarafından üç boyutlu yapısının bozulması anlamına gelir. 2. Genel Anlamda: Bir şeyin doğasının bozulması veya doğal özelliklerinin değiştirilmesi anlamında kullanılır.
    • Kimya
    • Bilim
    • Protein
    • KimyasalDeğişim
    5 kaynak

    Kritik sıcaklığın üzerinde madde hangi haldedir?

    Kritik sıcaklığın üzerinde madde gaz halindedir.
    • Fizik
    • Kimya
    • Sıcaklık
    • MaddeHalı
    5 kaynak

    Enzimler hangi sıcaklıkta denatüre olur?

    Enzimler, 55-60 °C sıcaklıkta denatüre olur, yani yapıları geri dönüşümsüz olarak bozulur.
    • Bilim
    • Kimya
    • Biyokimya
    • Enzimler
    5 kaynak

    Denatürasyon ve renatürasyon nedir?

    Denatürasyon ve renatürasyon, proteinlerin yapısında meydana gelen iki önemli süreçtir. Denatürasyon, proteinlerin doğal hallerinin bozulmasıdır. Renatürasyon ise, denatürasyona uğrayan bileşiğin bağlarını bozan etkenin ortadan kalkmasıyla, yani normal koşullara geri dönmesiyle, bileşiğin eski haline geri gelmesi sürecidir.
    • Kimya
    • Biyokimya
    • Proteinler
    5 kaynak
  • Yazeka nedir?
Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.
  • © 2025 Yandex
  • Gizlilik politikası
  • Kullanıcı sözleşmesi
  • Hata bildir
  • Şirket hakkında
{"escf0":{"state":{"logoProps":{"url":"https://yandex.com.tr"},"formProps":{"action":"https://yandex.com.tr/search","searchLabel":"Bul"},"services":{"activeItemId":"answers","items":[{"url":"https://yandex.com.tr/gundem","title":"Gündem","id":"agenda"},{"url":"https://yandex.com.tr/shopping","title":"Alışveriş","id":"shopping"},{"url":"https://yandex.com.tr/finance","title":"Finans","id":"finance"},{"url":"https://yandex.com.tr/yacevap","title":"YaCevap","id":"answers"},{"url":"https://yandex.com.tr/travel","title":"Seyahat","id":"travel"},{"url":"https://yandex.com.tr/video/search?text=popüler+videolar","title":"Video","id":"video"},{"url":"https://yandex.com.tr/gorsel","title":"Görsel","id":"images"}]},"userProps":{"loggedIn":false,"ariaLabel":"Menü","plus":false,"birthdayHat":false,"child":false,"className":"PortalHeader-User"},"userIdProps":{"flag":"skin","lang":"tr","host":"yandex.com.tr","project":"neurolib","queryParams":{"utm_source":"portal-neurolib"},"retpath":"https%3A%2F%2Fyandex.com.tr%2Fyacevap%2Fc%2Fbilim-ve-egitim%2Fq%2Fdenaturasyona-yol-acan-sicaklik-nedir-2204549288%3Flr%3D213%26ncrnd%3D61810","tld":"com.tr"},"suggestProps":{"selectors":{"form":".HeaderForm","input":".HeaderForm-Input","submit":".HeaderForm-Submit","clear":".HeaderForm-Clear","layout":".HeaderForm-InputWrapper"},"suggestUrl":"https://yandex.com.tr/suggest/suggest-ya.cgi?show_experiment=222&show_experiment=224","deleteUrl":"https://yandex.com.tr/suggest-delete-text?srv=web&text_to_delete=","suggestPlaceholder":"Yapay zeka ile bul","platform":"desktop","hideKeyboardOnScroll":false,"additionalFormClasses":["mini-suggest_theme_tile","mini-suggest_overlay_tile","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_prevent-empty_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_personal_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_rich_yes","mini-suggest_overlay_dark","mini-suggest_large_yes","mini-suggest_copy-fact_yes","mini-suggest_clipboard_yes","mini-suggest_turboapp_yes","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_affix_yes","mini-suggest_carousel_yes","mini-suggest_traffic_yes","mini-suggest_re-request_yes","mini-suggest_source_yes","mini-suggest_favicon_yes","mini-suggest_more","mini-suggest_long-fact_yes","mini-suggest_hide-keyboard_yes","mini-suggest_clear-on-submit_yes","mini-suggest_focus-on-change_yes","mini-suggest_short-fact_yes","mini-suggest_app_yes","mini-suggest_grouping_yes","mini-suggest_entity-suggest_yes","mini-suggest_redesigned-navs_yes","mini-suggest_title-multiline_yes","mini-suggest_type-icon-wrapped_yes","mini-suggest_fulltext-highlight_yes","mini-suggest_fulltext-insert_yes","mini-suggest_lines_multi"],"counter":{"service":"neurolib_com_tr_desktop","url":"//yandex.ru/clck/jclck","timeout":300,"params":{"dtype":"stred","pid":"0","cid":"2873"}},"noSubmit":false,"formAction":"https://yandex.com.tr/search","tld":"com.tr","suggestParams":{"srv":"serp_com_tr_desktop","wiz":"TrWth","yu":"3680990281756306349","lr":213,"uil":"tr","fact":1,"v":4,"use_verified":1,"safeclick":1,"skip_clickdaemon_host":1,"rich_nav":1,"verified_nav":1,"rich_phone":1,"use_favicon":1,"nav_favicon":1,"mt_wizard":1,"history":1,"nav_text":1,"maybe_ads":1,"icon":1,"hl":1,"n":10,"portal":1,"platform":"desktop","mob":0,"extend_fw":1,"suggest_entity_desktop":"1","entity_enrichment":"1","entity_max_count":"5"},"disableWebSuggest":false},"context":{"query":"","reqid":"1756306354005548-11471010977221550103-balancer-l7leveler-kubr-yp-sas-241-BAL","lr":"213","aliceDeeplink":"{\"text\":\"\"}"},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"escfw01-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header"},"escf1":{"state":{"links":[{"id":"main","url":"/yacevap","title":"Ana Sayfa","target":"_self"},{"id":"technologies","url":"/yacevap/c/teknoloji","title":"Teknoloji","target":"_self"},{"id":"psychology-and-relationships","url":"/yacevap/c/psikoloji-ve-iliskiler","title":"Psikoloji ve İlişkiler","target":"_self"},{"id":"science-and-education","url":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","title":"Bilim ve Eğitim","target":"_self"},{"id":"food","url":"/yacevap/c/yemek","title":"Yemek","target":"_self"},{"id":"culture-and-art","url":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat","title":"Kültür ve Sanat","target":"_self"},{"id":"tv-and-films","url":"/yacevap/c/filmler-ve-diziler","title":"Filmler ve Diziler","target":"_self"},{"id":"economics-and-finance","url":"/yacevap/c/ekonomi-ve-finans","title":"Ekonomi ve Finans","target":"_self"},{"id":"games","url":"/yacevap/c/oyun","title":"Oyun","target":"_self"},{"id":"sport","url":"/yacevap/c/spor","title":"Spor","target":"_self"},{"id":"beauty-and-style","url":"/yacevap/c/guzellik-ve-moda","title":"Güzellik ve Moda","target":"_self"},{"id":"useful-tips","url":"/yacevap/c/faydali-ipuclari","title":"Faydalı İpuçları","target":"_self"},{"id":"auto","url":"/yacevap/c/otomobil","title":"Otomobil","target":"_self"},{"id":"law","url":"/yacevap/c/hukuk","title":"Hukuk","target":"_self"},{"id":"travel","url":"/yacevap/c/seyahat","title":"Seyahat","target":"_self"},{"id":"animals-and-nature","url":"/yacevap/c/hayvanlar-ve-doga","title":"Hayvanlar ve doğa","target":"_self"},{"id":"health","url":"/yacevap/c/saglik","title":"Sağlık","target":"_self"},{"id":"other","url":"/yacevap/c/diger","title":"Diğer","target":"_self"}],"activeLinkId":"science-and-education","title":"Kategoriler","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"escfw02-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header-categories"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header-categories"},"escf2":{"state":{"tld":"com.tr","markdown":"**Denatürasyona yol açan sıcaklık**, proteinlerin **40 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda** kararsızlaşmaya başladığı ortalama çevre koşullarıdır [```3```](https://tr.thpanorama.com/articles/biologa/desnaturalizacin-de-protenas-factores-que-la-provocan-y-consecuencias.html).\n\nAncak, bu değer proteinin türüne ve çevresel faktörlere göre değişebilir.","sources":[{"sourceId":1,"url":"https://9lib.net/article/protein-denat%C3%BCrasyonu-koag%C3%BClasyonu-proteinlerin-fiziksel-kimyasal-%C3%B6zellikleri.q7wxv5or","title":"Protein Denatürasyonu ve Koagülasyonu - Proteinlerin Bazı...","shownUrl":"https://9lib.net/article/protein-denat%C3%BCrasyonu-koag%C3%BClasyonu-proteinlerin-fiziksel-kimyasal-%C3%B6zellikleri.q7wxv5or","rel":"nofollow"},{"sourceId":2,"url":"https://evrimagaci.org/soru/denaturasyon-ve-renaturasyon-nedir-52764","title":"Denatürasyon ve Renatürasyon Nedir? - Evrim Ağacı","shownUrl":"https://evrimagaci.org/soru/denaturasyon-ve-renaturasyon-nedir-52764","rel":"nofollow"},{"sourceId":3,"url":"https://tr.thpanorama.com/articles/biologa/desnaturalizacin-de-protenas-factores-que-la-provocan-y-consecuencias.html","title":"Proteinlerin Denatürasyonuna Sebep Olan Faktörler ve...","shownUrl":"https://tr.thpanorama.com/articles/biologa/desnaturalizacin-de-protenas-factores-que-la-provocan-y-consecuencias.html","rel":"nofollow"},{"sourceId":4,"url":"https://idrisgokalp.com.tr/proteinlerin-denaturasyonunu-aciklayiniz/","title":"Proteinlerin Denatürasyonunu Açıklayınız - İdris Gökalp","shownUrl":"https://idrisgokalp.com.tr/proteinlerin-denaturasyonunu-aciklayiniz/","rel":"nofollow"},{"sourceId":5,"url":"https://www.fiyatlarinedir.com.tr/nedir/denaturasyon-nedir","title":"Denatürasyon Nedir","shownUrl":"https://www.fiyatlarinedir.com.tr/nedir/denaturasyon-nedir","rel":"nofollow"}],"isHermione":false,"headerProps":{"header":"Denatürasyona yol açan sıcaklık nedir?","homeUrl":"/yacevap","categoryUrl":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","categoryTitle":"Bilim ve Eğitim","canUseNativeShare":false,"tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/protein","text":"Protein"}],"extralinksItems":[{"variant":"reportFeedback","reportFeedback":{"feature":"YazekaAnswers","title":"Bu yanıtta yanlış olan ne?","checkBoxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]}}]},"suggestProps":{"suggestItems":[{"id":0,"text":"Farklı proteinlerin denatürasyon sıcaklıkları nelerdir?","url":"/search?text=Farkl%C4%B1+proteinlerin+denat%C3%BCrasyon+s%C4%B1cakl%C4%B1klar%C4%B1&promo=force_neuro"},{"id":1,"text":"Proteinlerin stabilitesi nasıl artırılır?","url":"/search?text=Protein+stabilitesi+nas%C4%B1l+art%C4%B1r%C4%B1l%C4%B1r%3F&promo=force_neuro"},{"id":2,"text":"Denatürasyona neden olan diğer faktörler nelerdir?","url":"/search?text=Denat%C3%BCrasyona+neden+olan+fakt%C3%B6rler&promo=force_neuro"},{"id":-1,"url":"/search?text=Denat%C3%BCrasyona+yol+a%C3%A7an+s%C4%B1cakl%C4%B1k+nedir%3F&promo=force_neuro","text":"Daha fazla bilgi"}]},"feedbackProps":{"feature":"YazekaAnswers","baseProps":{"metaFields":{"yandexuid":"3680990281756306349","reqid":"1756306354005548-11471010977221550103-balancer-l7leveler-kubr-yp-sas-241-BAL"}},"positiveCheckboxLabels":[{"value":"Yanıtı çok beğendim"},{"value":"Yanıtta gerekli bilgiler var"},{"value":"Kolay anlaşılır"},{"value":"Diğer"}],"negativeCheckboxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]},"dialogStoreProps":{"baseUrl":"","baseUrlWs":""},"globalStoreProps":{"imageBackendUrl":"https://yandex.com.tr/images-apphost/image-download?cbird=171","query":"","retina":false,"avatarId":"0","isHermione":false,"isMacOS":false,"tld":"com.tr","isEmbeddedFuturis":false,"isLoggedIn":false,"brand":"yazeka","reqId":"1756306354005548-11471010977221550103-balancer-l7leveler-kubr-yp-sas-241-BAL","device":{"isIOS":false,"platform":"desktop"}},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"escfw03-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"question"},"escf3":{"state":{"relatedMaterials":[{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Enzimler.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://avys.omu.edu.tr/storage/app/public/eakman/60973/11.%20HAFTA.pptx?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://biyolojiportali.com/konu-anlatimi/2/31/Enzimler-Canlilarin-Yapisinda-Bulunan-Organik-Bilesikler-4?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://bikifi.com/biki/enzim-aktivitesini-etkileyen-kosullar/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.mike-fermenter.com/tr/news/the-role-of-temperature-control-in-biological-fermentation-process-and-the-requirements-for-the-design-of-temperature-control-system/?size=16&stub=1"],"header":"Enzimlerin yüksek sıcaklıkta denatürasyonu nasıl önlenir?","teaser":"Enzimlerin yüksek sıcaklıkta denatürasyonunu önlemek için ısıl işlem sonrası ürünün soğukta saklanması önerilir. Bu, enzim aktivitesini en aza indirir ve stabilitesini korur. Ayrıca, fiziksel yöntemler (örneğin, hızlı elektron demetleri, ultraviyole ve X ışınları) ve kimyasal maddeler (antibiyotikler, haşarat öldürücüler, bakterisitler) de enzim aktivitesini kontrol altında tutmak için kullanılabilir.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/enzimlerin-yuksek-sicaklikta-denaturasyonu-nasil-onlenir-2217598534","tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"Enzimler"},{"href":"/yacevap/t/sicaklik","text":"Sıcaklık"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.cepokul.com/enzimatik-reaksiyonlara-etki-eden-faktorler-9-sinif-biyoloji-7042/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://avys.omu.edu.tr/storage/app/public/sevtap.kkurtaran/129156/Enzimler.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.thpanorama.com/articles/biologa/desnaturalizacin-de-protenas-factores-que-la-provocan-y-consecuencias.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.foodelphi.com/enzimler-prof-dr-emel-ulakoglu-zengin/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/191676/mod_resource/content/1/Molek%C3%BCler%20Biyoloji%20B208%20Enzimler%20%20%282020%29.pdf?size=16&stub=1"],"header":"Enzimlerin denatürasyonuna neden olan faktörler?","teaser":"Enzimlerin denatürasyonuna neden olan bazı faktörler şunlardır: Sıcaklık: Ortam sıcaklığının artması, enzimlerin denatürasyonuna yol açar. Kimyasal maddeler: Deterjan, çamaşır suyu, alkol gibi kimyasal bileşenler denatürasyona neden olabilir. Yüksek radyasyon. PH değeri: PH değişiklikleri, enzimlerin yapısını bozabilir. Mekanik güçler: Aşırı karıştırma gibi fiziksel etkiler denatürasyonu tetikleyebilir. Yüksek tuz konsantrasyonları: Proteinlerin stabilitesini azaltır.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/enzimlerin-denaturasyonuna-neden-olan-faktorler-3768520904","tags":[{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"Enzimler"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.yemekdili.com/denaturasyon?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.dersimiz.com/terimler-sozlugu/denaturasyon-nedir-ne-demek-10651?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.wikipedia.org/wiki/Denat%C3%BCrasyon?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.topragizbiz.com/sozluk/terim/denaturasyon.6952?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://idrisgokalp.com.tr/proteinlerin-denaturasyonunu-aciklayiniz/?size=16&stub=1"],"header":"Denatürasyon nedir?","teaser":"Denatürasyon, protein veya nükleik asitlerin doğal yapısında mevcut olan sekonder, tersiyer ve kuaterner yapılarının bazı fiziksel (yüksek sıcaklık, radyasyon) ve kimyasal (kuvvetli asit veya baz, organik çözücüler, yoğun inorganik tuz çözeltisi) dış etkilerle bozularak primer yapılarına dönüşmeleri sürecidir. Denatürasyonun bazı örnekleri: Yumurtanın sahanda pişirilmesi sonucunda yumurtanın ısı etkisiyle katılaşması ve beyaza dönmesi. Kaynamış sütün üzerinde oluşan kaymak. Denatürasyonun bazı nedenleri: Sıcaklık artışı; Virüsler; Kimyasal içerikli bileşenler ve maddeler; Yüksek radyasyon. Denatürasyon, maddenin yapısına ve çevresel etkenlere bağlı olarak geçici ya da kalıcı olabilir.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/denaturasyon-nedir-4200188953","tags":[{"href":"/yacevap/t/biyoloji","text":"Biyoloji"},{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/protein","text":"Protein"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.fransizcasozluk.net/d%C3%A9natur%C3%A9.htm?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://eodev.com/gorev/11060065?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://eksisozluk.com/denature--367647?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://goong.com/tr/word/denature-ne-demek/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.wikipedia.org/wiki/Denat%C3%BCrasyon?size=16&stub=1"],"header":"Denatüre ne demek?","teaser":"\"Denatüre\" kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Kimyasal Anlamda: Bir maddenin, özellikle proteinlerin, ısı, asit, baz veya diğer kimyasal ajanlar tarafından üç boyutlu yapısının bozulması anlamına gelir. 2. Genel Anlamda: Bir şeyin doğasının bozulması veya doğal özelliklerinin değiştirilmesi anlamında kullanılır.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/denature-ne-demek-153979875","tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/protein","text":"Protein"},{"href":"/yacevap/t/kimyasaldegisim","text":"KimyasalDeğişim"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.uludagsozluk.com/k/kritik-s%C4%B1cakl%C4%B1k/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.kimyakonuanlatim.com/2013/08/kritik-scaklk-buhar-gaz.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://eodev.com/gorev/15247827?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.fenbilim.net/2015/09/maddenin-kac-hali-vardir.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://ogmmateryal.eba.gov.tr/panel/upload/files/n3kdp31ssrx.pdf?size=16&stub=1"],"header":"Kritik sıcaklığın üzerinde madde hangi haldedir?","teaser":"Kritik sıcaklığın üzerinde madde gaz halindedir.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/kritik-sicakligin-uzerinde-madde-hangi-haldedir-2694974185","tags":[{"href":"/yacevap/t/fizik","text":"Fizik"},{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/sicaklik","text":"Sıcaklık"},{"href":"/yacevap/t/maddehali","text":"MaddeHalı"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://biyolojiportali.com/konu-anlatimi/2/31/Enzimler-Canlilarin-Yapisinda-Bulunan-Organik-Bilesikler-4%3fv=1.0.24?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://veteriner.erciyes.edu.tr/EditorUpload/Files/enzimler-2024.ppt?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://egitim.com/canlilarin-temel-bilesenleri-konu-anlatimi?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/47659/mod_resource/content/0/PDF%206.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://prezi.com/ypkeinsczr3g/enzimleri-etkileyen-faktorler/?size=16&stub=1"],"header":"Enzimler hangi sıcaklıkta denatüre olur?","teaser":"Enzimler, 55-60 °C sıcaklıkta denatüre olur, yani yapıları geri dönüşümsüz olarak bozulur.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/enzimler-hangi-sicaklikta-denature-olur-2382601461","tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"Enzimler"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://eodev.com/gorev/3743487?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://ogmmateryal.eba.gov.tr/panel/upload/etkilesimli/kitap/kavram_calismalari/9y/biyoloji/files/basic-html/page58.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://coconote.app/notes/aefb314f-4d27-49c0-8dd9-66811ff00996?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://doku.tips/denatrasyon-ve-renatrasyon-nedir-9-snf-63d7fef5910a8.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/www.mikrobiyoloji.org/TR/Genel/BelgeGoster.aspx%3fF6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFDE5403A0B751BAF2?size=16&stub=1"],"header":"Denatürasyon ve renatürasyon nedir?","teaser":"Denatürasyon ve renatürasyon, proteinlerin yapısında meydana gelen iki önemli süreçtir. Denatürasyon, proteinlerin doğal hallerinin bozulmasıdır. Renatürasyon ise, denatürasyona uğrayan bileşiğin bağlarını bozan etkenin ortadan kalkmasıyla, yani normal koşullara geri dönmesiyle, bileşiğin eski haline geri gelmesi sürecidir.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/denaturasyon-ve-renaturasyon-nedir-1200325064","tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/proteinler","text":"Proteinler"}]}],"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"escfw04-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"related"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"related"},"escf4":{"state":{"tld":"com.tr","isIos":false,"isQuestionPage":true,"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"escfw05-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"ask_question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"ask_question"},"escf5":{"state":{"generalLinks":[{"id":"privacy-policy","text":"Gizlilik politikası","url":"https://yandex.com.tr/legal/privacy_policy/"},{"id":"terms-of-service","text":"Kullanıcı sözleşmesi","url":"https://yandex.com.tr/legal/tos/"},{"id":"report-error","text":"Hata bildir","url":"https://forms.yandex.com.tr/surveys/13748122.01a6645a1ef15703c9b82a7b6c521932ddc0e3f7/"},{"id":"about-company","text":"Şirket hakkında","url":"https://yandex.com.tr/project/portal/contacts/"}],"copyright":{"url":"https://yandex.com.tr","currentYear":2025},"socialLinks":[{"url":"https://www.tiktok.com/@yandex.turkiye","type":"tiktok","title":"TikTok"},{"url":"https://www.youtube.com/@YandexTurkiye","type":"youtube","title":"Youtube"},{"url":"https://www.facebook.com/YandexComTr","type":"facebook","title":"Facebook"},{"url":"https://www.instagram.com/yandex__turkiye/","type":"instagram","title":"Instagram"},{"url":"https://x.com/yndxturkiye","type":"x","title":"X"}],"categoriesLink":[],"disclaimer":"Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"escfw06-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"footer"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"footer"}}