Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bira ve kola karıştırıldığında köpürmesinin nedeni, her iki içeceğin de içinde çözünmüş halde bulunan karbondioksit gazının serbest kalmasıdır 15.
Gazlı içecekler üretilirken içine eklenen karbondioksit, basınç yardımıyla sıvının içinde çözülür 5. Kapak açıldığında veya içecekler bardağa döküldüğünde, bu gaz yeniden gaz haline geçer ve sıvıdan ayrılarak köpürmeye neden olur 15.
Birada köpürmeye neden olan bir diğer faktör ise, üretimde kullanılan şerbetçiotunun içindeki reçinenin ve arpanın büyük moleküllerindeki proteinlerin, kabarcıkların etrafında direnç oluşturan bir duvar oluşturmasıdır 1. Bu sayede biradaki kabarcıklar, sağlamlıklarını koruyarak havaya karışmak yerine bardağın tepesine birikir ve köpük tabakası oluşur 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: