En iyi doğal indikatör olarak kabul edilebilecek tek bir madde yoktur, çünkü doğal indikatörler çeşitli özelliklere sahiptir ve farklı alanlarda kullanılırlar. İşte bazı iyi bilinen doğal indikatör örnekleri: Kırmızı lahana: Asidik çözeltilere eklendiğinde kırmızı veya pembeye, bazik çözeltilere eklendiğinde ise mavi veya yeşile döner. Pancar: Haşlanmış pancar suyu, pH 5,7 ile 12,2 arasında renk değiştirir ve asidik ortamlarda pek fazla renk değişikliği göstermez. Zerdeçal: Asitli bir çözeltiye eklendiğinde pembe veya kırmızıya, bazik bir çözeltiye eklendiğinde ise yeşile döner. Gül yaprakları: Asidik bir ortamda kırmızımsı pembeye, bazik bir ortamda ise yeşilimsi sarımsı veya kahverengimsi bir renge döner. Ortanca: Toprağın asitliğini veya bazlığını belirleyebilir; asidik topraklarda mavi, bazik topraklarda ise kırmızı-pembe arasında renklere sahip olur.