Su emme deneyi şu adımlarla yapılır: 1. Numune Hazırlığı: Numuneler, en az 150 g ağırlığında ve küp, silindir veya prizma şeklinde hazırlanır. 2. Etüvde Kurutma: Numuneler, 105 ±5 °C sıcaklıkta 24 saat etüvde kurutulur ve değişmez ağırlığa ulaşana kadar bekletilir. 3. Suda Bekletme: Kurutulmuş numuneler, 20 ±5 °C sıcaklıkta damıtık su içeren bir kaba yerleştirilir ve yükseklikleri kadar suya daldırılır. 4. Su Emdirme: Kaba yavaş yavaş su eklenerek su düzeyinin, numunelerin yüksekliklerinin yaklaşık yarısına ve ikinci saatin sonunda ¾’üne ulaşması sağlanır. 5. Tartma: 24 saat aralıklarla numuneler sudan çıkarılıp fazla suyu alındıktan sonra tartılır. 6. Son Tartım: Son tartım, suya doymuş değişmez ağırlık olarak kabul edilir ve 0,1 g duyarlılıkta tespit edilir. Ağırlıkça su emme, boşluklardaki suyun ağırlığının katı kısmın ağırlığına oranı olup yüzde olarak ifade edilir.