Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Su emme deneyi şu adımlarla yapılır:
- Numune Hazırlığı: Numuneler, en az 150 g ağırlığında ve küp, silindir veya prizma şeklinde hazırlanır 4.
- Etüvde Kurutma: Numuneler, 105 ±5 °C sıcaklıkta 24 saat etüvde kurutulur ve değişmez ağırlığa ulaşana kadar bekletilir 24.
- Suda Bekletme: Kurutulmuş numuneler, 20 ±5 °C sıcaklıkta damıtık su içeren bir kaba yerleştirilir ve yükseklikleri kadar suya daldırılır 4.
- Su Emdirme: Kaba yavaş yavaş su eklenerek su düzeyinin, numunelerin yüksekliklerinin yaklaşık yarısına ve ikinci saatin sonunda ¾’üne ulaşması sağlanır 4. 24 saat sonra numuneler tamamen su altında bırakılır 4.
- Tartma: 24 saat aralıklarla numuneler sudan çıkarılıp fazla suyu alındıktan sonra tartılır 4. Ağırlık artışı bir önceki tartının %0,05’inden fazla olmayana kadar bu işlem tekrarlanır 4.
- Son Tartım: Son tartım, suya doymuş değişmez ağırlık olarak kabul edilir ve 0,1 g duyarlılıkta tespit edilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: