BHA (Butillenmiş Hidroksianisol) ve BHT (Butillenmiş Hidroksitoluen) — gıda ürünlerinin ve kozmetiklerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan sentetik antioksidanlardır. Özellikleri: - BHA beyaz veya soluk sarı mumsu bir katıdır, hafif hoş bir kokuya sahiptir. - BHT beyaz kristal bir katıdır. Kullanım alanları: - yağlar ve katı yağlar; - atıştırmalık yiyecekler, tahıllar, sakız, unlu mamüller; - hayvan yemi, gıda ambalajı, kozmetik, kauçuk ve petrol ürünleri. Sağlık riskleri: - BHA ve BHT'nin bazı hayvan çalışmalarında kanserojen etkiler gösterdiği belirtilmiştir. - Bu kimyasallar hormonal dengesizliklere yol açabilir. Düzenleyici durum: - ABD'de BHA ve BHT, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından "genellikle güvenli kabul edilen" (GRAS) maddeler olarak sınıflandırılmıştır. - Ancak, Avrupa Birliği'nde bu maddelerin kullanımına sınırlamalar getirilmiştir.