Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
BHA (Butillenmiş Hidroksianisol) ve BHT (Butillenmiş Hidroksitoluen) — gıda ürünlerinin ve kozmetiklerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan sentetik antioksidanlardır 12.
Özellikleri:
- BHA beyaz veya soluk sarı mumsu bir katıdır, hafif hoş bir kokuya sahiptir 3.
- BHT beyaz kristal bir katıdır 3.
Kullanım alanları:
- yağlar ve katı yağlar 4;
- atıştırmalık yiyecekler, tahıllar, sakız, unlu mamüller 4;
- hayvan yemi, gıda ambalajı, kozmetik, kauçuk ve petrol ürünleri 4.
Sağlık riskleri:
- BHA ve BHT'nin bazı hayvan çalışmalarında kanserojen etkiler gösterdiği belirtilmiştir 5.
- Bu kimyasallar hormonal dengesizliklere yol açabilir 5.
Düzenleyici durum:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: