Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
BHA (Butillenmiş Hidroksianisol) ve BHT (Butillenmiş Hidroksitoluen), gıdaların raf ömrünü uzatmak, koku, renk ve aromalarını korumak için kullanılan sentetik antioksidanlardır 135.
Kullanım alanları:
- cipsler, atıştırmalıklar ve tahıl ürünleri 3;
- hayvansal ve bitkisel yağlar 25;
- şekerlemeler 2;
- esansiyel yağlar 2;
- kızartma işlemi uygulanan gıdalar 2.
Zararları:
- Merkezi sinir sistemini etkileyebilir ve çocuklarda davranış sorunlarına yol açabilir 1.
- Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını bozabilir 1.
- Kanser ve hormonal bozukluk riski taşıyabilir 4.
BHA ve BHT, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından incelenmiş olsa da, sağlık üzerindeki etkileri konusunda çelişkili araştırmalar bulunmaktadır 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: