• Buradasın

    Yoğurtmaç Tokat'a has mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, yoğurtmaç Tokat'a özgü bir lezzettir 123.
    Turhal yöresinde yapılan yoğurtmaç, 2012 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir 123.
    Yoğurtmaç, hamur ve iç malzemenin kendine has üretim yöntemine göre bir araya getirilip şekillendirilmesi ve taş tabanlı fırınlarda pişirilmesiyle elde edilen bir üründür 124. Haşhaşlı, cevizli veya sade olarak üretilir 124.

    Konuyla ilgili materyaller

    Tokat'ın yoğurtmaçının özelliği nedir?

    Tokat'ın yoğurtmaçının bazı özellikleri: Üretim Yöntemi: Hamur ve iç malzemenin kendine has üretim yöntemine göre bir araya getirilip şekillendirilmesi ve taş tabanlı fırınlarda pişirilmesiyle elde edilir. İç Malzeme: Yoğurtmaç, çeşidine göre ceviz, haşhaş, tereyağı veya bitkisel katı yağ ile yapılır. Hamur Malzemeleri: Hamur hazırlanmasında Tip 650 ve Tip 550 un kullanılır ve bu iki un belirli oranlarda karıştırılarak hamur yoğrulur. Kullanılan Ceviz: Yoğurtmaç yapımında kullanılan ceviz, yöreye özgü beyaz renkli içe sahip ve yüksek fosfor içerikli Niksar cevizidir. Pişirme Yakacağı: Yoğurtmaç hamurunun pişirilmesinde meşe, pelit gibi alevi bol olan yakacakların kullanılması önemlidir.

    Tokatın hangi tatlısı meşhur?

    Tokat'ın en meşhur tatlıları arasında şunlar yer alır: Tokat Keşkeği. Cevizli Yayla Tatlısı (Yoka Tatlısı). Hira Tatlısı. Köme (Cevizli Sucuk - Zile Pekmezi ile yapılan). Ayrıca, Tokat'ta Hindistan cevizli fındık, kadayıflı fındık sarma, fındıklı ballı sarma, cevizli pestil ve baklava gibi tatlılar da bulunur.