Tokat'ın yoğurtmaçının bazı özellikleri: Üretim Yöntemi: Hamur ve iç malzemenin kendine has üretim yöntemine göre bir araya getirilip şekillendirilmesi ve taş tabanlı fırınlarda pişirilmesiyle elde edilir. İç Malzeme: Yoğurtmaç, çeşidine göre ceviz, haşhaş, tereyağı veya bitkisel katı yağ ile yapılır. Hamur Malzemeleri: Hamur hazırlanmasında Tip 650 ve Tip 550 un kullanılır ve bu iki un belirli oranlarda karıştırılarak hamur yoğrulur. Kullanılan Ceviz: Yoğurtmaç yapımında kullanılan ceviz, yöreye özgü beyaz renkli içe sahip ve yüksek fosfor içerikli Niksar cevizidir. Pişirme Yakacağı: Yoğurtmaç hamurunun pişirilmesinde meşe, pelit gibi alevi bol olan yakacakların kullanılması önemlidir.