• Buradasın

    Tokat'ın yoğurtmaçının özelliği nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tokat'ın yoğurtmaçının bazı özellikleri:
    • Üretim Yöntemi: Hamur ve iç malzemenin kendine has üretim yöntemine göre bir araya getirilip şekillendirilmesi ve taş tabanlı fırınlarda pişirilmesiyle elde edilir 123.
    • İç Malzeme: Yoğurtmaç, çeşidine göre ceviz, haşhaş, tereyağı veya bitkisel katı yağ ile yapılır 123.
    • Hamur Malzemeleri: Hamur hazırlanmasında Tip 650 ve Tip 550 un kullanılır ve bu iki un belirli oranlarda karıştırılarak hamur yoğrulur 1.
    • Kullanılan Ceviz: Yoğurtmaç yapımında kullanılan ceviz, yöreye özgü beyaz renkli içe sahip ve yüksek fosfor içerikli Niksar cevizidir 135.
    • Pişirme Yakacağı: Yoğurtmaç hamurunun pişirilmesinde meşe, pelit gibi alevi bol olan yakacakların kullanılması önemlidir 135.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Yoğurtmaç Tokat'a has mı?

    Evet, yoğurtmaç Tokat'a özgü bir lezzettir. Turhal yöresinde yapılan yoğurtmaç, 2012 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. Yoğurtmaç, hamur ve iç malzemenin kendine has üretim yöntemine göre bir araya getirilip şekillendirilmesi ve taş tabanlı fırınlarda pişirilmesiyle elde edilen bir üründür.