• Buradasın

    Yoğurtlu siron nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A warm, golden-brown tray of freshly baked *yoğurtlu siron* sits on a rustic wooden table, topped with creamy garlic yogurt and drizzled with a rich red pepper sauce, surrounded by scattered ingredients like rolled yufka, a bowl of yogurt, and cloves of garlic.
    Yoğurtlu siron yapmak için gerekli malzemeler:
    • 3 adet yufka 14;
    • 1 yemek kaşığı tereyağı 1;
    • 150 gram dana kıyma 1;
    • yarım adet soğan (yemeklik doğranmış) 1;
    • 1 çay kaşığı domates salçası 1;
    • 1 tatlı kaşığı tuz 1;
    • 1 çay kaşığı karabiber 1;
    • 2 su bardağı süzme yoğurt 1;
    • 2 diş sarımsak 1;
    • 1,5 su bardağı su 1;
    • 1 çay kaşığı tuz 1;
    • 1 yemek kaşığı tereyağı 1;
    • 1 çay kaşığı pul biber 1;
    • 1 çay kaşığı domates salçası (arzuya göre) 1;
    • 1 avuç maydanoz (arzuya göre) 1.
    Yapılışı:
    1. Yufkayı en ucundan başlayarak sıkıca yuvarlayın ve 3-4 cm kalınlığında yufka halkaları kesin 1.
    2. Yağladığınız borcama yufkaları dik olacak şekilde dizin ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika, yufkalar kızarana kadar pişirin 1.
    3. Sarımsaklı sulandırılmış yoğurdu hazırlamak için süzme yoğurdu, suyu, tuzu ve rendelenmiş sarımsakları bir kabın içinde iyice karıştırın 1. Fırından çıkan yufkaların üzerine kaşık yardımıyla dökün ve 3 yemek kaşığı kadarını ayırın 1.
    4. Yoğurt döktüğünüz yufkaları tekrardan 180 derecede 10 dakika pişirin 1.
    5. Bu sırada tereyağını eritip soğanları yumuşayıncaya kadar kavurun 1. Kavrulmuş soğanlara kıymayı ekleyin ve iyice pişene kadar kavurmaya devam edin 1. En son salça, tuz ve karabiberi ekleyin 1.
    6. Fırından çıkan yufkaların üzerine kıymalı harcı eşit şekilde yayın ve ayırdığınız yoğurtlu sostan üzerine gezdirin 1.
    7. Son olarak, küçük bir tavada tereyağı, pul biber ve tereyağını eritip üzerine gezdirin ve kıyılmış maydanozları serpin 1.
    Siron, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon ve çevresinde yapılan bir hamur işidir 13.
    Farklı tarifler ve yapılış şekilleri için yemek.com ve lezzet.com.tr gibi kaynaklara başvurulabilir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Siron yemeğinin yanına ne gider?

    Siron yemeğinin yanına şu lezzetler yakışabilir: Kuru fasulye. Turşu. Ayran. Mercimek çorbası. Zeytinyağlı sebze yemeği. Bulgur pilavı veya karalahana sarması. Şalgam. Maydanoz, pul biber. Ayrıca, sironun yanına hafif acılı ezme, közlenmiş patlıcan salatası, cacık, zeytinyağlı yaprak sarma veya şakşuka gibi mezeler de eklenebilir. Tatlı olarak, bal-kaymak veya ayranlı dondurma tercih edilebilir. İçecek olarak ise soğuk ayran, limonata, şalgam suyu veya beyaz şarap uygun olabilir.

    Siron hangi yöreye ait ve nasıl yapılır?

    Siron, Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon yörelerine ait bir hamur işidir. Yapılışı: 1. Yufkalar rulo yapılıp 2 cm genişliğinde kesilir. 2. Kesilmiş yufkalar yağlanmış bir tepsiye dik olacak şekilde dizilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kızartılır. 3. Bir kapta yoğurt, süt ve rendelenmiş sarımsak çırpılır. 4. Fırından çıkan yufkaların üzerine bu karışım dökülür ve tekrar 10 dakika pişirilir. 5. Başka bir tavada kıyma, soğan, salça, tuz ve karabiber kavrulup yufkaların üzerine yayılır. 6. Ayırılan yoğurtlu sos üzerine gezdirilir. 7. Son olarak, tereyağı, pul biber ve domates salçası ile hazırlanan sos üzerine dökülür. Siron, genellikle ayran, şalgam suyu veya soğuk su ile servis edilir.

    Sironun içine ne konur?

    Sironun içine konabilecek malzemeler, yapılan sironun çeşidine göre değişiklik gösterir: Tavuklu siron: Tavuk butları düdüklü tencerede yumuşayana kadar pişirilir ve didiklenerek üzerine yerleştirilir. Kıymalı siron: Kıyma, tuz, karabiber ve pul biberle kavrularak yufkanın üzerine yayılır. Sade siron: Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Ayrıca, sironun üzerine salça sosu da gezdirilebilir.

    Hazır yufkadan siron nasıl yapılır?

    Hazır yufkadan siron yapmak için gerekli malzemeler: 6 adet yufka; 1 kase yoğurt; 1 yemek kaşığı tereyağı. Yapılışı: 1. Yufkaların kenar kısımlarını kesin. 2. Yufkaları iki parmak kalınlığında sıkmadan sarın. 3. Bir parmak kalınlığında kesin ve tepsiye sırayla, sıkıştırmadan dizin. 4. 200 derecede yufkaları kurutun. 5. Kuruyan yufkalardan yiyebileceğiniz kadarını tabağa alın. 6. Yoğurdu çırparak akışkan hale getirin ve yufkaların üzerini örtecek şekilde dökün. 7. 10 dakika beklettikten sonra üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirin. Not: Kesilmiş yufkaların kenarlarını tepsideki boş alanlara yerleştirebilirsiniz.